Ír szakemberek építhetik fel Új-Zélandot?

Több ezer ír hagyhatja el hazáját, hogy az új-zélandi kormány hívására részt vegyenek a földrengés sújtotta Christchurch újjáépítésében, ez azonban nehézségekhez vezethet az ír munkaerőpiacon.

MNO
2011. 08. 21. 11:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A The Times című brit napilap szombaton arról számolt be, hogy Új-Zéland szerint legalább 8 ezer emberre lenne szükség a februári, 181 halálos áldozatot követelt földrengésben megrongálódott 100 ezer lakás újjáépítéséhez. Emellett több száz más épületben is kárt okozott a földrengés, és ezeket is újjá kell építeni. Ian Simpson, a földrengéssel foglalkozó kormányzati bizottság vezetője úgy nyilatkozott, hogy ugyan a helyi munkaerő elsőbbséget élvez, de szívesen fogadják az Írországból érkezőket is, mivel ők képzettek, beszélnek angolul és sokuknak nincs állásuk a hazájukban. Új-zélandi állásközvetítő cégek ezért több hirdetést helyeztek el ír weboldalakon, és ezekre igen nagy számban jelentkeznek is az írek, akiknek országuk súlyos gazdasági helyzete komoly nehézségeket okoz.

Egy, az új-zélandi bevándorlási lehetőségekkel foglalkozó tanácsadó elmondta, az új-zélandi kormány bejelentését követően hatalmas érdeklődés alakult ki az ottani munkalehetőségek iránt. Mint Declan Clune kifejtette, Új-Zélandnak elsősorban mérnökökre, minőségellenőrökre, művezetőkre és villanyszerelőkre van szüksége. Előnyös lehet, hogy az írek nagy tapasztalatot szereztek, amikor országukban az építőipar felívelő szakaszban volt – tette hozzá.

Neil Gibson, az Ernst and Young Item Club tanácsadója szerint az ír építőipar igen súlyos helyzetben van, hiszen a gazdasági nehézségek miatt megszűnt félmillió állás fele ezt az iparágat érintette. Mivel az ingatlanpiacon túlkínálat van, nem valószínű, hogy az állástalanná váltak a közeljövőben ismét elhelyezkedhetnek az építőiparban – mutatott rá. Hozzátette: nem számít, milyen kedvezőek a kilátások az ír gazdaság jövőjét illetően, a most feleslegessé vált munkaerőre aligha lesz szükség ismét. Az elemzők amiatt aggódnak, hogy kivándorlási hullám indul meg, ami miatt a képzett munkaerőből hiány alakulhat ki Írországban. A legfrissebb adatok azt mutatják, hogy jövő áprilisig akár 100 ezer ember is elhagyhatja Írországot a gazdasági nehézségek miatt, ami a teljes lakosság több mint 2 százalékát jelentené.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.