Ismét lecsaphat a hitelminősítő

A ciprusi kormány pénzügyi helyzete már nem fenntartható, ezért a megfelelő lépések hiányában hamarosan ismét leminősítheti a szigetország adóskockázati besorolását a Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő – közölte a szervezet pénteken.

MNO
2011. 08. 12. 19:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hitelminősítő véleménye szerint gyengített Ciprus pénzügyi pozícióján, hogy kilépett a kormányból a kisebbik koalíciós párt. „A kormány kedvezőtlenebb helyzetben van a szükséges költségvetési kiigazítások parlamenti elfogadtatására” – fogalmazott közleményében a szervezet.

Az S&P szerint gondot okozhat a kormány által vállalt deficitcélok teljesítése, illetve a bankrendszernek is méretes kitettsége van görög állampapírok formájában. A hitelminősítő július 29-én az elsőrendű „A-”-ról a még befektetésre ajánlott „BBB+”-ra sorolta vissza Ciprus adóskockázati besorolását.

Két nappal korábban a Moody's döntött hasonlóan: két fokozattal, A2-ről Baa1-re rontotta a ciprusi államkötvények osztályzatát. Mindkét hitelminősítőnél továbbra is negatív besorolási kilátásokkal párosul a minősítés.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.