„Itt csak te vagy meg a jávorszarvasok és a medvék”

Egy erdei karibuval (rénszarvassal) való közeli találkozás és csípőproblémák után elsőként tette meg egy amerikai hosszútávfutó az alaszkai Denali Nemzeti Parkot átszelő 148 kilométeres utat.

MNO
2011. 08. 02. 19:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 34 éves Bill VonderMelden, a nemzeti park egyik szálláshelyének séfje kicsivel több mint 25 óra alatt tette meg az utat július 21–22-én. Szokatlan kaland volt a nemzeti parkon átvezető egyetlen útvonal megtétele, még egy hosszú távokhoz szokott futónak is – mondte el VonderMelden. „Egy dolog olyan úton futni, ahol segélyállomások vannak és emberek üdvözlik a futót – mondta. – Itt nincsenek segélyállomások. Itt csak te vagy meg a jávorszarvasok és a medvék.”

Egyszer majdnem frontálisan összeütközött egy rénszarvassal, de a karibu az utolsó pillanatban irányt változtatott. A vadállatokon és hegyes tájon kívül VonderMelden egyetlen társa az úton végig egyik barátja volt, aki kerékpáron kísérte. A férfi tavaly próbálta meg először megtenni a parki út teljes hosszát, de egy bokasérülés miatt kénytelen volt feladni. Az idén a csípőjével volt probléma, ennek ellenére lassabb tempóban ugyan, de kitartott.

„Tényleg nagyon szomorú voltam, mert tudtam, hogy enélkül órákkal gyorsabb lettem volna” – mondta. A Denali Nemzeti Parkot átszelő út első 24 kilométere kövezett, a többi kavicsos. A park legtöbb látogatója helyi buszjáratokkal utazik a túraösvényekhez vagy a táborhelyekhez.

Kris Fister, a park szóvivője elmondta: nincs senki másról tudomásuk, aki futva tette volna meg ezt az utat.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.