Javultak a Győr-Moson-Sopron megyei mutatók

Júliusban 5,1 százalék volt Győr-Moson-Sopron megyében a munkanélküliségi ráta, szemben az előző havi 5,2 és a tavaly júliusi 6,1 százalékos mutatóval – hangzott el Kara Ákos, az Országgyűlés foglalkoztatási bizottságának alelnöke és Rimányiné Somogyi Szilvia, a regionális munkaügyi központ vezetője pénteki közös győri sajtótájékoztatóján.

MNO
2011. 08. 12. 17:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elmondták: a múlt hónap végén 10 642 álláskeresőt tartottak nyilván a megyében, és csökkent a munka nélkül töltött átlagos időtartam. Csökkent 7,3-ról 6,9 százalékra a pályakezdő álláskeresők aránya, amellett is, hogy a korábbi évek gyakorlatától eltérően sokan nem vártak szeptemberig a munkaügyi központba való bejelentkezéssel. A pályakezdő állástalanok száma július végén 730, tavaly ugyanakkor 911 volt.

A tartósan munkanélküliek száma tavaly július végén 2297, idén júniusban 2139, a múlt hónap végén 2049 volt, arányuk a teljes tábor csökkenése miatt emelkedett a tavaly júliusi 18,5-ről 19,8, illetve 19,3 százalékra. Eltérő munkanélküliségi mutatókat produkáltak a megye egyes térségei: Győrben 1,5, Csornán 3,8, Sopronban pedig 5,5 százalékkal volt kevesebb, Mosonmagyaróváron fél, Kapuváron 3,2 százalékkal több az álláskereső a múlt hónap végén, mint egy esztendővel korábban.

Rimányiné Somogyi Szilvia elmondta: a fizikai munkák közül elsősorban gyártósori összeszerelők, eladók, kisgép-szerelők, lakatosok és forgácsolók, a szellemiek közül irodai adminisztrátorok iránt nagy a kereslet. A szakmunkások közül, aki dolgozni akar és tud, azt el is tudjuk helyezni – fogalmazott, hozzátéve: a jobban fizető állások elnyeréséhez a szakmunkásoknak is szükségük van legalább alapszintű németnyelv-tudásra, ezért keresik annak lehetőségét, hogy rövidített kurzusokat szervezzenek számukra. Mint mondta: legalább 50-60 gépészmérnöknek is azonnal állást tudnának adni.

Kara Ákos – aki a Győr környéki településeket magában foglaló választókerület képviselője – az eseményen megjegyezte: az 5,1 százalékos munkanélküliségi mutató egy százalékkal jobb a fővárosi rátánál.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.