Jelentsék, ha „a szomszédjuknak hirtelen három televíziója lett”

Sötét időket élt át az utóbbi napokban Nagy-Britannia Theresa May brit belügyminiszter szerint, aki egyúttal átfogó társadalmi reformokat sürgetett. <br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/802895" target="_blank"><strong>• A kormány minden lépést megtesz, hogy helyreálljon a rend</strong></a>

MNO
2011. 08. 11. 18:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tárcavezető a parlament rendkívüli ülésén csütörtökön kijelentette: a zavargásokat illetően „sok kérdés merül fel”, és „nincsenek könnyű válaszok”, de az oktatási és a szociális rendszer reformja „nem várhat”. Az elmúlt napok eseményei túl vannak a tetőpontjukon, mert az emberek már az egész országban azt mondják, „ami sok, az sok” – vélekedett Theresa May.

A belügyminiszter szerint a rendőrség eddig nem használt és nem is akar használni vízágyúkat vagy gumilövedékeket a rendbontók ellen. A parlament rendkívüli ülésén korábban David Cameron kormányfő azt mondta, ha szükséges, a rendőrség bevetheti ezeket az eszközöket.

Theresa May megjegyezte: a hétfőn a londoni utcákra vezényelt 6 ezer rendőr körülbelül annyi, amennyi az évenként megrendezett Notting Hill karnevált is biztosítja.

Yvette Cooper, a Munkáspárt árnyék-belügyminisztere az ülésen azt mondta, a korábban „büszke” városi üzlettulajdonosok, most „félnek kilépni az ajtajukon”. A politikus arra biztatta az embereket, hogy jelentsék a rendőrségnek, ha „a szomszédjuknak hirtelen három televíziója lett”. A képviselő minél gyorsabb fellépést követelt a kormánytól a helyzet megoldására, továbbá bírálta a koalíciót a rendőrség kiadásainak tervezett csökkentése miatt.

Időközben 100 ezer aláírás gyűlt össze annál a petíciónál, amely azt szorgalmazta, hogy a zavargásokkal kapcsolatba hozhatóktól vonjanak meg minden állami támogatást. A petíciót azon a – múlt héten létrehozott – kormányzati weboldalon indították, amelyen ha egy kezdeményezéshez csatlakozik 100 ezer aláíró, a kérdés egy összpárti bizottsághoz kerül, amely eldönti, megtárgyalják-e azt a képviselők a parlamentben.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.