Jobban világít majd a város

Hódmezővásárhelyen uniós támogatással, összesen 750 millió forintos beruházással a közvilágításba kapcsolt valamennyi hagyományos lámpatestet LED-technológiát használó fényforrásra cserélik – jelentette be Kószó Péter (Fidesz) alpolgármester szerdán az alföldi városban.

MNO
2011. 08. 17. 21:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 6830 lámpatest cseréjével az önkormányzat harmadával csökkenti a közvilágítás évi 70 millió forintos energiaköltségét – mondta a politikus a fejlesztésről tartott sajtótájékoztatón. Hozzátette: további megtakarítást jelent, hogy a korszerű LED-es fényforrásoknak a hagyományos eszközökhöz képest lényegesen alacsonyabb a karbantartásigényük, és élettartamuk csaknem háromszorosa az eddig alkalmazott nátriumlámpákénak. A fejlesztéssel elért energiamegtakarítás évente 565 MWh, ezzel 352 tonna szén-dioxid kibocsátása kerülhető el – tudatta az alpolgármester.

Mucsi László, az önkormányzat műszaki irodájának vezetője elmondta, az új technológia a korábbi sárgás fényű nátriumlámpákhoz képest lényegesen erősebb és a beépített prizmáknak köszönhetően egyenletesebb megvilágítást biztosít, így a közlekedésbiztonság is javul.

Közölte, hogy a belső városrészekben néhány hete kezdődött el a fényforrások cseréje, a kivitelező E-OS Innovatív Energetikai Zrt. szakemberei hamarosan a külső területeken is hozzálátnak a munkához, és a tervek szerint három-négy hónapon belül fejezik be.

Bencsik János klíma- és energiaügyekért felelős államtitkár áprilisi, hódmezővásárhelyi látogatásán sajtótájékoztatón azt mondta: a kormány e beruházás tapasztalatai alapján dönt arról, hogy országosan is támogatja-e a megoldás alkalmazását.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.