Jöhetnek olyan lépések, amelyek közvetlenül a frankra hatnak

A Svájci Nemzeti Bank (SNB) számos olyan intézkedést mérlegel, amely hozzájárulhat a frank erősödésének megállításához, és nem zárhatók ki az olyan lépések, amelyek közvetlenül befolyásolják a frank árfolyamát – mondta Thomas Jordan, az SNB monetáris tanácsának tagja a svájci napilap Tages Anzeigernek adott interjúban. <br /><br /><strong><a href="http://www.mno.hu/portal/802734">• A bankrendszerünk erős, de mindent azért nem bír ki</a></strong>

MNO
2011. 08. 11. 6:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lap csütörtöki számában közölt írás szerint a jegybanki szakember úgy fogalmazott: „Feltéve, hogy összeegyeztethetőek a hosszú távú árstabilitással, az olyan ideiglenes intézkedések is hozzátartoznak eszköztárunkhoz, amelyek közvetlenül befolyásolják a frank árfolyamát.”

A frank az elmúlt hetekben jelentősen erősödött a legfontosabb nemzetközi devizákkal szemben. Egy hónap alatt 1,1673 frankról 1,0382 frankra süllyedt az euró árfolyama (–11,06 százalék). A frank forintárfolyama pedig július 4-i, kéthavi mélypontja óta 213,46 forintról 266,15 forintra nőtt (+24,68 százalék). Az alpesi fizetőeszköz erősödésének gyengítése érdekében a svájci jegybank az elmúlt másfél hétben számos intézkedést jelentett be, így csökkentette irányadó kamatcélját, növelte a piaci likviditást, illetve egyes esetekben – kereskedők szerint – közvetlen devizapiaci intervenciót hajtott végre. Jordan a lapnak elmondta, hogy a lépések hatékonynak bizonyultak, a kamatszintek azonnal reagáltak a monetáris politika változásaira.

„Már negatív kamatszinteket látunk a bankközi piacon a rövid lejáratú ügyletekre. Lépéseink túlzott franklikviditást eredményeznek, amelynek köszönhetően kevésbé vonzó befektetéssé vált a frank” – állapította meg a közgazdász, aki további likviditásnövelést sem zárt ki.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.