Jól haladnak az árvízvédelmi munkák

Hamarosan befejeződnek az árvízvédelmi beruházások Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a Sajó, a Hernád és a Bódva folyók mentén, ahol az elmúlt évben az áradat házak százait döntötte romba.

MNO
2011. 08. 17. 20:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szerdán közleményben arról tájékoztatott, hogy továbbra is nagy erőkkel tart a Sajó völgye településeinek hosszú távú árvízi védelmét biztosító beruházásokról szóló kormányhatározat végrehajtása. A cél az, hogy a 2010-es árvízhez hasonló helyzet ne ismétlődjön meg. A Sajó, a Bódva és a Hernád, valamint a felsőzsolcai vasúti ártéri hídnyílások szelvényeinek kotrása és mederrendezése befejeződött. Három település árvíz elleni védelmét körtöltés biztosítja majd.

Felsőzsolcán hamarosan befejeződnek a munkálatok, Ónodnál a vár melletti műtárgy építése, valamint a töltés teljes szakaszán a humuszolás zajlik. A teljes védvonalszakaszon töltéstest készült, kisebb felületrendezési munkák, valamint az ideiglenes szivattyúállások és a töltéstartozékok elhelyezése az elkövetkező napok feladatai közé tartoznak. Nagycsécsnél rézsűigazítást végeztek, a keleti töltésnél pedig befejezték a vízáteresztő zsilip betonozását. Az északi és a keleti védtöltés teljes szakaszán elkészült a töltéstest. Jelenleg az átereszek előburkolatán és a töltéstartozékok elhelyezésén dolgoznak, valamint kisebb tereprendezési munkálatok zajlanak.

Zápor-, illetve szükségtározók hét helyen épülnek, a hidvégardói záportározó már elkészült. A közlemény megemlíti, hogy a bódvalenkei szükségtározó gátján a rézsűt alakítják ki, a bódvaszilasi szükségtározó gátszerkezete elkészült. Az edelényi záportározó területén mindkét parton a gátat építik, emellett készítik az árapasztó csatorna nyomvonalát is.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.