Kacsával hajtják a traktort

Kacsákkal, pontosabban kacsazsírral hajtja traktorát egy francia gazdaszövetkezet.

MNO
2011. 08. 12. 8:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Dordogne-ban lévő St. Aquilin falu szövetkezete a traktoron kívül két további járművet is átállított kacsahájhajtásúra és reméli, hogy mások is követik példáját a környezetvédelem jegyében. Üzemanyag van bőven a térségben, amely évente 2 millió kacsát nevel. A félszáz gazdát tömörítő szövetkezet kéthetente gyűjti össze a kacsafeldolgozókból a hulladékzsírt, utána pedig nekiáll kacsalevest főzni „á la traktor”, azaz bioüzemanyagot. A recept a következő: főzd a zsírt 50 Celsius-fokon, míg el nem párolog belőle a víz, majd vedd „takarékra” a tüzet és adj a zsírhoz szeszt, meg káliumhidroxidot. Végül vegyíts hozzá dízelolajat, de csak 3:7 arányban. Jules Charmoy, az ötlet gazdája és fő kivitelezője felfedte, hogy disznózsírt és marhafaggyút is hozzáadnak az alapanyaghoz, amely azonban döntően kacsaadomány – ha nem is önkéntes.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.