Kadhafi elmenekült Tripoliból? – folytatódik a Szirén-akció

Moamer Kadhafi líbiai vezető elmenekült a harcok sújtotta líbiai fővárosból – jelentette vasárnap „jól értesült tripoli körökre” hivatkozva a dpa német hírügynökség.<a href="http://mno.hu/portal/804680" target="_blank"><strong><br /><br />• Kadhafiék ostrom alatt, az ezredes milliókat hív az utcára</strong></a>

MNO
2011. 08. 21. 11:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az értesülés szerint – amelyet még a lázadók sem erősítettek meg – Kadhafi családjával együtt az algériai határ felé menekült, és jelenleg Líbia egyik, Algériával szomszédos régiójában tartózkodik. A kormányellenes lázadók hírek szerint szombat éjjel behatoltak Tripoliba. A líbiai fővárosban jelenleg is véres harcok folynak.

A líbiai vezető 31 katonája meghalt, 42-t pedig foglyul ejtettek Tripoliban – jelentette vasárnap dél körül az al-Dzsazíra pánarab hírtévé. Ezzel egyidejűleg adták hírül a lázadók, hogy akció van folyamatban a líbiai fővárosban Kadhafi elszigetelésére. A cél az, hogy elérjék az ezredes kapitulálását vagy távozását. A Szirén- akcióban, amelyet szombat este indítottak, egyeztet egymással az Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT), illetve a Tripoliban és annak környékén harcoló lázadók – közölte Ahmed Dzsibríl, az ÁNT szóvivője, megjegyezve, hogy a NATO-t is bevonták az akcióba.

„Két forgatókönyvet irányoztunk elő: vagy megadja magát, vagy elmenekül a városból – folytatta Dzsibríl. – Amennyiben kifejezi óhaját, hogy elhagyja Líbiát, ahhoz pozitívan viszonyulunk, és elfogadjuk.”

„Megkezdődött a tripoli felkelés”

„A tripoli felkelés” megkezdődött, és a helyzet az országban „rendkívül fontos pontra” jutott – mondta vasárnapi Alistair Burt brit külügyi államtitkár a Sky News magántévének nyilatkozva. „Ilyen távolságból nehéz felmérni, mi történik valójában, de az világos, hogy felkelés folyik Tripoliban” – tette hozzá.

Bernard-Henri Lévy francia filozófus az AFP hírügynökségnek nyilatkozva azt a véleményét hangoztatta, hogy a tripoli felkelést hónapok óta „aprólékosan előkészítette a bengázi és a tripoli ÁNT”, s az a líbiai lázadók előrenyomulásához járulva „rövid időn belül” véget vet Kadhafi rezsimjének. A lázadók pártján álló Lévy az utóbbi hónapokban ötször járt az észak-afrikai országban, s rendszeres kapcsolatban van az ÁNT vezetőivel.

Ignazio La Russa olasz védelmi miniszter újságírók előtt megerősítette, hogy Abdesz-Szalám Dzsallúd, a volt kettes számú líbiai vezető, aki pénteken elmenekült Tripoliból, jelenleg Olaszországban tartózkodik. Dzsallúd, aki az 1990-es évek közepén vált kegyvesztetté, pénteken családjával együtt Tunéziába távozott, majd tunéziai hivatalos források szerint még szombat hajnalban továbbindult Olaszországba.

Az ÁNT irányít hivatalosan is

A TAP tunéziai hírügynökség vasárnapi jelentése szerint Tunisz úgy határozott, hogy a líbiai nép törvényes képviselőjének ismeri el az Átmeneti Nemzeti Tanácsot. „A politikai döntés megszületett” – erősítette meg egy kormányforrás. Tunisz a líbiai konfliktus kezdete óta óvatos semlegességet tanúsított a harcoló felek között, miközben a polgárháború elől menekülők százezreit fogadta be.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.