Kadhafiék ostrom alatt, az ezredes milliókat hív az utcára

Robbanások döreje és kitartó fegyverropogás hallatszott vasárnapra virradóra Tripoliban: a kormányszóvivő szerint fegyveres lázadók kis csoportjai hatoltak be a líbiai fővárosba, de leverték őket, míg ellenzéki részről azt közölték, hogy megkezdték a Tripoli elleni támadást.<br /><br /><a href="http://mno.hu/portal/804641" target="_blank"><strong>• Közel a vég? Újabb miniszter hagyta el az országot + Képek</strong></a>

MNO
2011. 08. 21. 9:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az újabb harcok azután törtek ki, hogy Moamer el-Kadhafi líbiai vezető csapatai a kormányellenes lázadóktól az elmúlt napokban elszenvedett vereségek után egyre inkább visszaszorulnak a fővárosba. A lázadók szombaton már teljesen elfoglalták a Tripolitól mindössze 50 kilométerre lévő, stratégiai fontosságú az-Závija városát. Helyi lakosok szerint vasárnapra virradóra Tripoli több kerületében összecsapások zajlottak Kadhafi katonái és a kormányellenes felkelők között. Vasárnap hajnalban – közép-európai idő szerint négy óra után – további négy erőteljes detonáció rázta meg a líbiai főváros központját, amely felett repülőgépek húztak el.

Előzőleg Musza Ibrahim kormányszóvivő elismerte, hogy a városközponttól nem messze, több kerületben harcok voltak, de állítása szerint a kormányerők félórás tűzharcban legyőzték a lázadókat, s többeket őrizetbe vettek, köztük algériai, tunéziai és egyiptomi állampolgárokat. A kormányerők ellenőrzés alatt tartják a helyzetet – hangoztatta az állami televízióban sugárzott nyilatkozatában. A lázadókat vezető Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) elnöke, Musztafa Abdel-Dzsalíl az al-Dzsazíra arab tévécsatornának nyilatkozva viszont közölte, hogy a NATO-val együttműködve szombat este megkezdték első támadásukat Tripoli ellen.

Musztafa Abdel-Dzsalíl szerint a műveletet a ramadán muzulmán böjti hónap huszadik napjára – szombatra – időzítették, s összehangolták a NATO-val, arab szövetségeseikkel és a Tripoliban lévő lázadókkal. Egy ellenzéki aktivista Tripoliban úgy nyilatkozott, hogy a lázadók körbezárták a fővárosi Mitiga légitámaszpontot és annak ellenőrzéséért továbbra is harcokat vívnak a kormányerőkkel. Az aktivista elismerte, hogy a tripoli Kadah kerületben és másutt több lázadó életét vesztette. A szembenálló felek állításait független forrásból egyelőre nem lehetett ellenőrizni. Amennyiben az ellenzék mégis megkezdte a Tripoli elleni támadást, úgy ez az első ilyen hadművelete a kormányellenes lázadás fél évvel ezelőtti kitörése óta.

Az ellenzéki nyilatkozatok elhangzása után néhány órával Kadhafi a líbiai állami televízióban sugárzott hangfelvételén felszólította híveit, vonuljanak fel „milliószámra” a lázadás által „lerombolt városok felszabadítására”. Kadhafi a felkelőket „ügynököknek, árulóknak és patkányoknak” titulálta, s azt állította, hogy Nicolas Sarkozy francia elnök líbiai „ügynökei” – vagyis a lázadók – révén szeretné megszerezni a líbiai olajkincs feletti ellenőrzést.

Kadhafi egyik fia, Szeif al-Iszlám Kadhafi pedig azt hangoztatta az állami tévében vasárnap kora reggel bemutatott felvételen, hogy a Kadhafi-rendszer „nem adja fel a harcot”, egyúttal párbeszédre szólította fel a lázadókat. Kadhafi fia erről több tucat fiatal előtt szónokolt, a tévé szerint szombaton.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.