Kampánycsendet hirdettek

Kampánycsendet hirdettek a norvég pártok a július 22-i merényletek áldozataira tekintettel a helyhatósági választásokat megelőző kampány hivatalos kezdetéig.

MNO
2011. 08. 10. 15:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az önkormányzati választásokat szeptember 12-én tartják meg. A parlamenti pártok kedden megállapodtak abban, hogy szombatig, a kampány hivatalos kezdetéig egyáltalán nem rendeznek politikai vitákat, és azután is sokkal mérsékeltebb kampányt folytatnak majd.

Jens Stoltenberg kormányfő bejelentette, hogy csak augusztus 21-től akar személyesen részt venni a kampányban. Ekkorra tervezik a nemzeti emléknapot, amelyen a norvég fővárosban és az onnan nem messze lévő Utoya szigeten végrehajtott kettős merénylet 77 halálos áldozatáról emlékeznek meg. Addigra az összes áldozat gyászszertartását megtartják.

A szociáldemokrata párt, amelynek ifjúsági tábora volt a merénylő, Anders Behring Breivik egyik célpontja, eredetileg azt kérte, hogy a választási kampányt halasszák el egészen augusztus utolsó hetéig. A többi párttal való egyeztetés során végül elállt ettől, és kompromisszum született. A pártok megállapodtak arról, hogy nyugodtabb kampányt fognak folytatni, és visszafogottabb retorikát használnak majd.

Közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy a terrortámadások után jelentősen nőtt a szociáldemokraták támogatottsága. A jobboldali pártok népszerűsége ezzel szemben valamelyest visszaesett.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.