Kánikulára és magyar aranyakra készülnek a Maty-éren

Hűtőkamionokat és párakapukat rendeltek a helyszínre az olimpiai kvalifikációs szegedi kajak-kenu világbajnokság szervezői. A kánikula és az erős UV-B sugárzás miatt a nézőket is óvatosságra intik.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/803847" target="_blank"><strong>• Dörzsölhetjük a tenyerünket, indul a szegedi kajak-kenu vb</strong></a>

MNO
2011. 08. 19. 8:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szervezők tájékoztatása szerint pénteken 33-34 fokos kánikula várható a helyszínen, és mindehhez erős UV-B sugárzás is társul. A rendezők emiatt több óvintézkedést is hoztak: párakapukat állítanak fel, sőt több hűtőkamion is szolgálatba áll, amelyekben főleg a sportolók, illetve a szervezőgárda vízkészletét próbálják hidegen tartani. Az elmúlt napokban olyan sok folyadék fogyott a vb-n, hogy több tízezer palackos ásványvíz-utánpótlást is rendeltek a szervezők.

A viadal pénteki, szombati és vasárnapi döntőire több tízezer szurkolót várnak. A nagyobb nemzetközi, illetve hazai sportesemények gyakorlatától eltérően a Mol vb helyszínére bárki bevihet magával vizet és üdítőt.

„Majdnem 60 ezer palack ásványvíz fogyott el az elmúlt napokban a Maty-éren. A versenyzők, valamint az őket kiszolgáló szervezőcsapat tagjai is hősiesen küzdenek a kánikulával. Hétvégére hűtőkamionokat, párakapukat és vízutánpótlást rendeltünk, és arra kérünk minden szurkolót, hogy készüljön fel a forróságra. Azt gondolom egyébként, hogy ez sokkal jobb, mint ha egész hétvégén zuhogna az eső. A napsütéses időben több tízezer nézőre és fergeteges hangulatra számítunk” – nyilatkozta Schmidt Gábor, a szervezőbizottság elnöke.

A magyarokra fogad

A nyolcszoros olimpiai bajnok Birgit Fischer szerint a magyar női négyes nyeri majd a pénteki K-4 500 méteres döntőt a szegedi, olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokságon. A németek legendás versenyzője újságíróként van jelen a Maty-éren, a Bild am Sonntag című lapot tudósítja. „Biztos vagyok benne, hogy a magyarok nyerik a számot. Bár a fehéroroszok is sokat erősödtek az elmúlt időszakban, és ott vannak ugye a honfitársaim is, szerintem most a hazaiak a legjobbak” – mondta a 49 éves kajakos, aki éppen a közelmúltban jelentette be, hogy megpróbálja megcélozni a londoni olimpiai részvételt.

Birgit Fischer elmondta azt is: örömmel tapasztalja, hogy a női mezőny változáson ment át az elmúlt években, sokkal több nemzet sportolói küzdenek reális eséllyel az érmekért. „Ez mindenkinek jobb. Korábban tulajdonképpen csak a magyarok és a németek különcsatája volt a női kajak, most azonban már sokkal színesebb, változatosabb. Ez a versenyzőknek is jót tesz, és a közönség sem unja.”

Kiváló eredmények

A Tóth Dávid, Kulifai Tamás kajakpáros bejutott a szombati döntőbe 500 m-en a szegedi, olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokságon. A többi, pénteken délelőtt vízre szállt magyar egység a középfutamban folytathatja szereplését. A délelőtti, előfutamos program során egyedül férfi K-2 500 m-en lehetett egyenes ágon a fináléba kerülni (az első hellyel), s a Tóth, Kulifai duó élt is a lehetőséggel: némi meglepetésre minden riválist maguk mögé utasítottak, és így „megspórolták maguknak” a középfutamot. Fél kilométeren Kozák Danuta (K-1), a Csipes Tamara, Kovács Katalin duó (K-2) és az újonc Korisánszky Dávid (C-1) futamgyőzelemmel, Kugler Attila (K-1) pedig egy második hellyel mutatkozott be. Ezer méteren a Széles Gábor, Nagy Péter kenu kettes egy negyedik, míg a Kammerer Zoltán, Vereckei Ákos, Kucsera Gábor, Boros Gergely kajaknégyes egy második hellyel lépett tovább a dél előtt kezdődő középfutamokba.

Délben

A péntek déli középfutamokból újabb öt magyar hajó kvalifikálta magát a szombati döntőkbe a szegedi, olimpiai selejtezős kajak-kenu világbajnokságon. Az 1000 m-es férfi kenus duó ugyanakkor kiesett, így Magyarország ebben a számban nem szerezhet kvótákat a vb-n a londoni olimpiára. Fél kilométeren Kozák Danuta (K-1) és a Csipes Tamara, Kovács Katalin duó (K-2) újabb sikerrel, Kugler Attila (K-1) második, Korisánszky Dávid (C-1) pedig harmadik hellyel harcolta ki a finálés szereplés jogát. Ezer méteren a Széles Gábor, Nagy Péter kenu kettesnek az első három között kellett volna zárnia a fináléhoz, végül azonban csak hetedikként ért célba, így az egység számára véget ért a vb. A Kammerer Zoltán, Vereckei Ákos, Kucsera Gábor, Boros Gergely összeállítású kajaknégyes nyert, így amennyiben a döntőben is célba ér, négy kvótát gyűjt. A Tóth Dávid, Kulifai Tamás 500 m-es kajakpáros már délelőtti győzelmével a legjobb kilenc közé lépett.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.