Káosz a berlini utcákon

A Der Spiegel részletesen foglalkozik az egyre gyakoribbá váló berlini autógyújtogatások hatásával a küszöbönálló tartományi választásokra. A Focus arról tudósít, hogy az egykori terrorista, aki fegyverrel harcolt az NSZK ellen, most a gyűlölt állam segélyéből él.

2011. 08. 18. 7:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Der Spiegel (spiegel.de)

A baloldali hamburgi hírmagazinban Florian Gathmann Az autógyújtogatók tönkreteszik Wowereit választási kampányát című cikkében foglalkozik a radikális baloldaliak új „hobbijával”. Erhart Körting eddig nem számított felelőtlen politikusnak, de szerdán a berlini belügyi szenátor egy olyan kijelentést tett, amely kétséget ébreszt megfontoltságával kapcsolatban. „Én továbbra is az utcán parkolok a házam előtt.” Ezzel a szocialista politikus azt kívánta üzenni, nem hagyjuk magunkat megfélemlíteni. Pedig ennek éppen az ellentétére lenne oka. Csaknem 30 autót gyújtottak fel Berlinben két egymást követő éjszakán. A rendőrségnek és a nyomozó hatóságnak a gyújtogatás láthatóan komoly kihívást jelent, hiszen az év eleje óta csaknem 300 gépkocsit gyújtottak fel, köztük teherautók is égtek. Most a hatóságok 5000 eurót ígérnek a nyomravezetőnek.

Időközben Klaus Wowereit, Berlin főpolgármestere is úgy érezte, hogy állást kell foglalnia az ügyben. Az SPD politikusa „zavarodott vandalizmusról” beszélt, amelyet nem lehet igazolni. „Az autógyújtogatások elfogadhatatlan bűncselekmények, amit következetesen kell üldözni.”

Eddig a szeptember 18-i választás előtti kampány csak döcögött, most azonban úgy tűnik, az autógyújtogatásokkal megvan a nagy téma, amivel a főpolgármester sarokba szorítható. Az SPD és a Baloldali Párt nem tud ezzel a témával győzni. Wowereit városvezetése elmulasztotta, hogy stratégiát dolgozzon ki az autógyújtogatók ellen. A vörös-vörös városvezetés mérlege az ügyben siralmas.

A bűncselekmények legfrissebb emelkedésének leginkább a CDU a haszonélvezője. Frank Henkel, a kereszténydemokraták listavezetője már érzi a lehetőséget. Henkelt eddig alig vették észre Wowereit és Renate Künast, a Zöldek jelöltjének párviadalában. A CDU a közvélemény-kutatásokban messze lemaradva az SPD után és röviddel a Zöldek után következik. Természetesen ez alkalmas kampánytémának a CDU számára, mert a belbiztonság területén magas kompetenciával rendelkezik, ami segítheti a pártot – fogalmazott Oskar Niedermayer, a berlini szabadegyetem kutatója. Manfred Güllner, a Forsa Intézet vezetője kicsit szkeptikusabb: „A CDU ezzel némileg későn érkezett – fogalmazott. – De természetesen egy kísérletet megér.” Egy új, a belbiztonsággal kapcsolatos plakátsorozatot amúgy is tervezett a berlini CDU. Most 600 nagyalakú plakátot és további külön táblát terveznek, amivel a szenátus hibáira kívánnak rámutatni az autógyújtogatások kérdésében, és ezek már a jövő héten megjelenhetnek az utcán.

Focus (focus.de)

A müncheni hírmagazin Mohnhaupt, a volt RAF-terrorista hálás Németországnak című cikkében tudósít arról, hogy az egykori forradalmár az általa megdönteni kívánt rendszer segélyéből él. A Vörös Hadsereg Frakció (RAF) a második világháború utáni német történelem egyik legvéresebb fejezetét írta: 34 gyilkosság, 27 halott terrorista, 230 sebesült, 31 bankrablás, 1500 elítélés fűződik a nevükhöz.

Brigitte Mohnhaupt volt az RAF egyik frontembere, az 1977-es úgynevezett német őszön a 28 éves asszony az ország legveszedelmesebb személyének számított. Ma Mohnhaupt új név alatt, ismeretlen helyen él Németországban. Négy és fél évvel ezelőtt, 2007. februárban bocsátották szabadon, s élete felét eddig börtönben töltötte.

A Bild Zeitung most felkutatta a volt RAF-terroristát. „Mint tudják, segélyből élek, más jövedelmem nincs” – fogalmazott Mohnhaupt a lapnak. Szeretne új életet kezdeni és örül, hogy megőrizheti névtelenségét. Mohnhaupt, aki véres harcot folytatott az állam ellen, most hálás az új életéért. A fegyveres harcról már lemondott, s saját állítása szerint nincs kapcsolata egykori társaival. Ugyanakkor nem kívánt megbánást mutatni. Néhány RAF-áldozat ugyanakkor csak nehezen tud megbékélni a gondolattal, hogy Mohnhaupt zavartalanul, egyszerű nyugdíjasként élhet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.