Kapitulált az amerikai cég?

Az amerikai Hewlett-Packard (HP) a személyi számítógépeket (PC) gyártó üzletág külön cégbe szervezését fontolgatja azért, hogy a jövedelmezőbb tevékenységekre koncentrálhasson.

MNO
2011. 08. 19. 13:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai cég helyi idő szerint csütörtök este megerősítette a piaci értesüléseket, amelyek szerint radikális váltásra készül. Közölte, hogy leállítják a webOS mobil operációs rendszeren futó TouchPad táblagépek és okostelefonok fejlesztését, s 12-18 hónapon belül külön cégbe szervezhetik ki a PC-gyártást. A jövőben erősebben koncentrálnak a szoftver üzletágra, s ennek jegyében 11,7 milliárd dollárért felvásárolják az Autonomy nevű brit fejlesztő céget – közölte a HP.

A HP az utóbbi évtizedben – a Compaq felvásárlásra révén – az első számú PC-gyártó volt. Elsőségét az idei második negyedévben is megőrizte, világpiaci részesedése 18 százalékos volt. A hagyományos számítógépek gyártása azonban a többi üzletághoz képest szerény profitot termel, a legutóbbi, tavaly októberben véget ért üzleti évben a profitmarzs 5 százalék volt, szemben a szerverek, nyomtatók és egyéb informatikai eszközök, valamint a szolgáltatási üzletág 15 százalékos haszonkulcsával. A webOS rendszert a HP tavaly szerezte meg a Palm felvásárlásával.

Csütörtöki közleménye azt jelenti, hogy kapitulál, miután belátta, hogy nem bírja a versenyt az Apple-lel és követőivel az okostelefon- és táblagéppiacon – mondták elemzők.

A PC üzletág leválasztása történelmi jelentőségű fordulat. A cég, amelyet Bill Hewlett és Dave Packard 1939-ban indított, s kisvállalkozásból a világ legnagyobb informatikai társaságává tett, „felismerte, amit az egész világ felismert, jelesül azt, hogy a hardvergyártásban a lakossági ügyfélkörben már nincs növekedési lehetőség” – mondta Michael Yoshikami, a YCMNET befektetési tanácsadó vezérigazgatója. „Ebben már nincsen üzlet, a lehetőségek a szolgáltatásokban és a vállalati szférát célzó tevékenységekben vannak” – tette hozzá.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.