Kastélynapok Bonchidán

Tizedik alkalommal rendeznek kastélynapokat az erdélyi Bonchidán: augusztus 27-én és 28-án az idéntől Barock néven is hívott fesztiválon lovasbemutató, kiállítások, koncertek és néptáncosok fellépése várja a közönséget.

MNO
2011. 08. 22. 9:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szervezők, a Transylvania Trust Alapítvány, a Romániai Magyar Cserkészszövetség és Bonchida község polgármesteri hivatala a helybelieken kívül a környező településekről és Erdély más régióiból, valamint külföldről is várják a látogatókat. A rendezvény hivatalos meghívottjai között szerepelnek néptáncegyüttesek, hagyományos, klasszikus és könnyűzenei együttesek, kézművesek, táncosok és bábszínészek.

A kétnapos fesztiválon fellép Radu Nechifor pánsípművész, a Bogáncs néptáncegyüttes, a Kalapos Band, a székelyföldi Role zenekar, a Grimus, a Passeggio Együttes, továbbá a magyarországi Zanzibár együttes és a romániai Taxi zenekar.

A kastély falaira vetített háromdimenziós animációs film is a bonchidai kastély műemlék épületének értékére és hasznosíthatóságára hívja fel a figyelmet – olvasható a programok szervezésében részt vevő alapítványok honlapján (www.heritagetraining-banffycastle.org és a www.transylvaniatrust.ro), valamint a Krónika című kolozsvári napilap ismertetőjében.

A fellépők mellett állandó programok is várják a közönséget, köztük gasztronómiai bemutatók, régiségek és kézműves termékek vására. Az érdeklődők megismerkedhetnek a szalagszövés, a nemezelés, a gyapjúfestés, az agyagozás és a bútorfestés tudományával is.

A reneszánsz és barokk stílusjegyeket mutató, XV. századi eredetű bonchidai Bánffy-kastély Erdély legjelentősebb műemlékei közé tartozik. A kommunista időkben államosított és tönkretett kastélyt a rendszerváltás után kapta vissza a Bánffy család. Az erdélyi Versailles néven is emlegetett épületegyüttes felújítása 2001-ben kezdődött nemzetközi segítséggel. Négy éve már a Transylvania Trust Alapítvány irányítja a munkálatokat.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.