Katonasuli lesz Szolnokon

A Katonasuli program részeként szeptembertől katonai alapismereteket is oktatnak a Szolnoki Műszaki Szakközép- és Szakiskolában; az erről szóló együttműködési megállapodást csütörtökön írták alá a Magyar Honvédség 86. Szolnok Helikopter Bázis, a szolnoki önkormányzat és az oktatási intézmény vezetői.

MNO
2011. 08. 18. 19:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2005 óta folyó Katonasuli programban az országban 22 középiskola vesz részt, és a honvédelmi minisztérium tervei szerint számuk hamarosan megduplázódhat – mondta Szarka Gábor, a tárca kabinetfőnöke az eseményhez kötött sajtótájékoztatón. Mint fogalmazott, az együttműködés célja ezúttal is az, hogy a katonai alapismeretek elsajátítása közben népszerűsítsék a honvédség társadalmi támogatását, és vonzóvá tegyék a katonai pályát a fiatalok körében. A tantárgyból az új tanévben már emelt szintű érettségi vizsgát is tehetnek a diákok – fűzte hozzá.

Szalay Ferenc, a város fideszes polgármestere elmondta: mint katonaviselt ember úgy látja, hogy a sorkatonaság hasznos volt a fiataloknak, mert sokat segített az életre való felkészítésükben. Mivel ez már a múlt, a katonai alapismeretekről szóló tantárgy oktatásával kell ezt a hiányt pótolni – mondta.

Lamos Imre dandártábornok, a szolnoki helyőrség parancsnoka arról beszélt: a katonai szervezet közreműködik abban, hogy a fiatalok alaposabban megismerhessék a fegyveres hivatást, a főbb katonai tevékenységek lényegét. A tantárgy eredményes megtanulásához oktatástechnikai eszközöket, tablókat, módszertani segédleteket biztosítanak, valamint segítséget nyújtanak egy honvédelmi oktatókabinet kialakításához.

Gúth Ferenc, a háromezer diákot elsősorban szakmákra kiképző középiskola vezetője terveik között azt említette, hogy ha a tantárgy sikeres lesz a tanulók körében, a jövőben egy honvédelmi osztályt is indítanak.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.