Keleten szólal meg a zongora

MN
2011. 08. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újfent a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei falu Andrássy-kastélya ad otthont a Liszt Ferenc tiszteletére megrendezett zongorafesztiválnak, augusztus 6–9. között. Ez az esemény 1998 óta minden évben töretlen sikerrel zajlik, sőt azóta már a komolyzenei élet egyik meghatározó programjává vált. Helyszíne a Loire-menti stílusban épült kastély, és annak franciakertje, amely önmagában is romantikus hangulatot kölcsönöz a rendezvénynek. Az i-re a pontot a zongora hangja, pontosabban az azt létrehozó művészek teszik ki.
A rendezvényről érdemes tudni, hogy azt 1997-ben indította el Hauser Adrienne zongoraművész, aki a kastély kertjében sétálva egy nyáresti koncertet álmodott ide. Ötletét sokan üdvözölték, és segítették annak megvalósulását. Ennek eredményeként az elmúlt tizenhárom évben neves nemzetközi és hazai komolyzenei művészek léptek föl a fesztiválon. Így lesz ez idén is, amikor a zongoristák négy esti koncerten szórakoztatják a közönséget, mellettük pedig egy fiatal művész is bemutatkozik. A nagy koncertek esténként fél nyolcas kezdéssel indulnak: augusztus 6-án Hauser Adrienne, 7-én Mocsári Károly, 8-án pedig Bogányi Gergely szólóestje csendül fel, míg 9-én Kocsis Zoltán és Hauser Adrienn négykezes koncertje lesz hallható. A művészek mind a négy alkalommal Liszt Ferencnek tisztelegnek, születésének 200. évfordulóján. Ugyanígy tesz 8-i, fél ötkor kezdődő koncertjén a rendezvényen bemutatkozó ifjú művész, Julia Vanjushina is, aki a moszkvai junior Liszt-verseny díjazottja.
www.tiszadobi-zongorafesztival.hu

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.