Képtelen bármilyen eredményt felmutatni a biztonsági tanács

Ismét konkrét eredmény nélkül ért véget az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) a szíriai helyzettel foglalkozó ülése kedden, immár a második egymást követő napon: a tagállamok továbbra sem jutottak közös nevezőre a Bassár el-Aszad szíriai elnök rendszere ellen kirobbant tüntetések véres elfojtásáról.

MNO
2011. 08. 03. 5:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Diplomáciai források szerint a világszervezet New York-i székházában tartott tanácskozáson történt ugyan előrelépés, de továbbra is vannak ellentétek. A BT-tagállamok ENSZ-képviselői konzultálnak a kormányaikkal, majd szerdán ismét összeülnek. A BT Németország kérésére ült össze, miután vasárnap csaknem 140 ember vesztette életét Szíriában, közülük mintegy százan Hama városában, ahol a hadsereg és a biztonsági erők brutális támadást hajtottak végre a lakosság ellen. A demokratikus változásokat követelő tüntetéssorozat márciusi kezdete óta ez volt az egyik legvéresebb nap Szíriában.

Nagy-Britannia, Franciaország, Németország és Portugália a tüntetések véres elfojtását elítélő határozatot akar elfogadtatni, amit az Egyesült Államok is támogat. Oroszország és Kína – Brazília, India és Dél-Afrika egyetértésével – azzal fenyegetőzött korábban, hogy megvétóz egy ilyen határozatot. Oroszország, Kína és szövetségesei dühösek amiatt, hogy a NATO a Líbiáról elfogadott BT-határozatokkal igazolja a Moammer el-Kadhafi hadi gépezete ellen indított légicsapásokat. Attól tartanak, hogy egy Szíriáról szóló határozat megnyitja az utat a fegyveres beavatkozásra, amit európai politikusok és a NATO hétfőn vehemensen cáfolt.

Közben amerikai szenátorok felszólították Barack Obama elnök kormányát, hogy vezessen be kemény büntetőintézkedéseket a szíriai energetikai ágazat ellen, nyomatékot adva annak a washingtoni követelésnek, hogy Damaszkusz szüntesse be a tüntetések véres elfojtását. Hillary Clinton amerikai külügyminiszter pedig Washingtonban zárt ajtók mögött találkozott olyan, az Egyesült Államokban élő szíriai aktivistákkal, akik támogatják az arab országokban idén kitört demokráciakövetelő mozgalmakat. A találkozó célja az volt, hogy Clinton szolidaritását fejezze ki a szíriai ellenzékkel, és kinyilvánítsa együttérzését a véres megtorlások áldozatainak családtagjaival.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.