Képtelenek megfékezni a bűnözést?

A Die Presse szerint Németország komoly haszonélvezője volt a gazdasági válságnak. A Tages-Anzeiger a genfi közbiztonságról folyó vita politikai vetületeiről tudósít.

2011. 08. 17. 8:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Die Presse

A német GDP április és június között 0,1 százalékkal emelkedett, ami a leglassúbb növekedés a 2009-es esztendő eleje óta, amikor a pénzügyi válság elérte a csúcspontját. A német gazdaság növekedését fékezte a csökkenő magánfogyasztás és a zsugorodó építések. Németország sem tudja magát tejesen kivonni a világgazdasági válság hatása alól – érvelt Jörg Kramer, a Commerzbank közgazdásza. Második pillantásra a számok már nem olyan rosszak. A tavalyi esztendőhöz viszonyítva a német GDP 2,8 százalékkal emelkedett. Az első negyedben még a növekedés 4,7 százalékos volt éves összevetésben. Ulrich Schuh, az Institut für Höhere Studien kutatóintézet munkatársa úgy nyilatkozott, Németország komoly haszonélvezője volt a gazdasági válságnak, de most már nem tudja kivonni magát a világgazdaság lassulása alól.

Tages-Anzeiger

Genfben egy fiatalokból álló banda július 17-én megtámadta egy amerikai diplomata gyermekét, míg a múlt héten egy önkormányzati képviselőt vertek meg. Micheline Calmy-Rey külügyminiszter levélben kért tájékoztatást Isabel Rochattól, Genf közbiztonságért felelős vezetőjétől, és egyúttal jelezte, aggódik a város közbiztonságának elmúlt hónapokban bekövetkezett romlása miatt. Genfben valóban vannak biztonsági problémák, de a helyzet nem rosszabb, mint számos más nagyvárosban – nyilatkozta Pierre Ruetschi, a Tribune de Genève főszerkesztője. Jelenleg találkozót terveznek Rochat és Calmy-Rey között, ugyanakkor arról suttognak, hogy itt politikai ütésváltásról van szó. A baloldali politikust élesen bírálta a jobboldal a közbiztonság romlása miatt. Most azonban úgy látszik, a liberális Rochat is képtelen megfékezni a bűnözést.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.