Kérelmet nyújtanak be a palesztinok

Mahmúd Abbász palesztin elnök szeptember 20-án nyújtja be az ENSZ-nek a palesztin állam teljes jogú tagként való csatlakozására vonatkozó kérelmet – közölte szombaton Rijád al-Malki palesztin külügyminiszter.

MNO
2011. 08. 13. 17:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Palesztin Hatóság elnöke „közvetlenül” Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárnak adja át a kérelmet az ENSZ-közgyűlés következő ülésszaka nyitó napján – tette hozzá a miniszter. A kérvény azért nyújtják be szeptemberben, mert ebben a hónapban Libanon lesz az ENSZ Biztonsági Tanácsának soros elnöke. „Ez a segítségünkre lesz, mert a Biztonsági Tanács előjogokkal rendelkező elnökének szerepe kulcsfontosságú” – mondta Rijád al-Malki.

A palesztinok azt akarják, hogy az ENSZ teljes jogú tagállamként vegye fel Palesztinát, és ismerje el a palesztin államot az 1967-es hatnapos háború előtti határai szerint, azaz a teljes Ciszjordániát, a Gázai övezetet és Kelet-Jeruzsálemet. Az Egyesült Államok kilátásba helyezte, hogy megvétózza a BT-ben a palesztin kérelmet. A felvételi kérelmet a Biztonsági Tanácsnak is jóvá kell hagynia.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.