Keszthelyre figyel a komolyzenei világ

Keszthely, a Balaton ékköve méltán híres pezsgő kulturális életéről. Augusztus 5–13. között azonban nemzetközi szintű, egyedülálló programsorozat várja a komolyzene szerelmeseit: a Keszthely–Klassz- fesztivál és mesterkurzuson olyan világsztár operaénekesek adnak koncertet, mint Rost Andrea vagy Sass Sylvia Thierry Pillonnal.

MN
2011. 08. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Keszthely–Klassz-fesztivál és mesterkurzus megálmodója és vezetője a keszthelyi születésű énekesnő, Bálint NatáLia. Az ifjú művész nemzetközi tanulmányok szakon végzett, a kulturális diplomácia azonban csak másodlagos számára. Több alkalommal részt vett Sass Sylvia provence-i mesterkurzusain – innen származik a fesztivál és a mesterkurzus ötlete is. Régi vágya volt ugyanis a két hivatás egyesítése, amely által, remélhetően, szülővárosára irányul a nemzetközi közönség figyelme.
A hagyományteremtő céllal életre hívott rendezvénysorozaton estéről estére világszínvonalú hangversenyeket tartanak a Fő téri plébániatemplomban, a Balaton Színházban, a karmelita bazilikában, valamint a Balaton partján. Méltó felütésnek ígérkezik Sass Sylvia világhírű operaénekesnő és Thierry Pillon francia rendező-színművész-énekes közös hangversenye a Fő téri plébániatemplomban. Augusztus 10-én a Balaton Színházban Rost Andrea áriaestjén az operairodalom gyöngyszemei hangzanak el. A Kossuth- és Prima Primissima-díjas művésznő visszatérő vendég egyebek között a milánói Scala, a londoni Royal Opera House, a New York-i Metropolitan Opera és a tokiói New National Opera színpadán.
A Brazíliából érkező Eric Herrero tenorista – aki a kritikusok szerint a „fiatal generáció Placido Domingója” – és Helen Gallo zongoraművész koncertje szintén igazi zenei csemegének ígérkezik. Ugyanezt mondhatjuk el Fassang László és Szabó Balázs orgonahangversenyeiről, ahol kivetítő segítségével a közönség is figyelemmel kísérheti a művészek játékát. Könnyed színfoltként a Seventeen Big Band és Majsai Gábor is muzsikál majd a Balaton partján, a „házigazda” Bálint NatáLia estjén pedig Liszt, Erkel, Bartók és Kodály remekein kívül a város szülöttének, Goldmark Károlynak néhány dala és operaáriája is elhangzik majd.
Ugyancsak a rendezvényhez kapcsolódik, hogy Sass Sylvia és Thierry Pillon egy héten át tanít majd a Fő téri plébániatemplomban nyolc, pályája elején álló operaénekes-növendéket, köztük Bányai Júlia keszthelyi szopránt. Résztvevőként üdvözölhetjük továbbá Peidl Katalint, Kecskés Barbarát és Váradi Zitát. Franciaországból érkezik a szenegáli származású mezzoszoprán, Fabienne Bes és a koreai Jeong-Mi Park, Csehországból Vera Likérová, Olaszországból pedig Marta Torbidoni. Az órák nyilvánosak, díjmentesen látogathatók, ezáltal a közönség bepillantást nyerhet a hang- és előadóképzésbe. A kurzus során tanultakat az augusztus 13-i záróhangversenyen mutatják be a közönségnek.
A fesztivál programjához további művészeti események is kapcsolódnak. Zeneszalon címmel az érdeklődők előadásokat hallgathatnak Liszt Ferencről és Goldmark Károlyról. A Keszthely– Klassz belépőjével jelentős kedvezménnyel tekinthető meg a Festetics-kastélyban vendégeskedő Munkácsy-kiállítás.
www.keszthelyklasszfesztival.hu

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.