Két részre oszthatják a Mladics elleni vádakat

A hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) ügyészsége indítványozta, hogy a Ratko Mladics volt boszniai szerb hadseregparancsnok elleni vádakat osszák két részre, és két különálló eljárás keretében tárgyalják és állapítsák meg a vádlott felelősségét a háborús bűncselekmények elkövetésében – adta hírül szerdán a Tanjug és a Beta szerb, valamint a HINA horvát hírügynökség.

MNO
2011. 08. 17. 12:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egyik eljárás keretében a Srebrenicában elkövetett bűncselekményekben való bűnrészességét vizsgálnák ki, míg a másik eljárásban a Szarajevóban és más boszniai térségekben elkövetett gyilkosságokkal, valamint az ENSZ szolgálatában álló külföldiek túszul ejtésével összefüggő vádpontokat tárgyalná a bíróság. A hágai ügyészség indítványozza, hogy először a Srebrenicával kapcsolatos vádirat ügyében indítsák meg a pert.

Serge Brammertz főügyész azzal indokolta a Mladics elleni per két részre osztását, hogy a vádlottat csaknem az NT mandátumának a lejártakor fogták el, és az áldozatokra való tekintettel mielőbb igazságot kell szolgáltatni. Ezért a bírósági tárgyalást is mielőbb el kell kezdeni, azért is, mert Mladics egészségi állapota is megrendülhet időközben.

Ha a bírói tanács jóváhagyja a vádirat két részre bontását, és egyetért a két különálló per lefolytatásával, akkor az ügyészség először a srebrenicai dossziét venné elő. A Srebrenicában elkövetett bűncselekményekkel kapcsolatos bizonyítási eljárás körülbelül egy év múlva fejeződne be.

Ratko Mladics ellen először 1995. július 25-én emeltek vádat, majd másodszor 1995. november 16-án. A vádirat első módosítására 2002. november 8-án, a második módosítására pedig ez év június 1-jén került sor.

Mladicsot népirtással, emberiesség elleni bűncselekményekkel és a hadijog törvényeinek és szokásainak a megszegésével vádolják az 1992-től 1995-ig tartó bosznia-hercegovinai háborúval kapcsolatosan. A hágai NT a vádirat két pontjában tartja bűnösnek Mladicsot népirtás elkövetése miatt, és terhére róják emberek üldöztetését, kiirtását, gyilkosságokat, deportálásokat, emberek terrorizálását, polgári személyekkel szembeni jogellenes támadásokat és túszok ejtését.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.