Kevésbé bíznak az angolok

Csökkent az üzleti bizalom indexe Nagy-Britanniában – derül ki két, hétfőn nyilvánosságra hozott kutatásból.

MNO
2011. 08. 15. 13:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A brit üzleti bizalom indexe a BDO adatai alapján a júniusi 95,6 értékről 95,1 pontra csökkent. Az üzleti bizalom indexe az elmúlt hónapban a legalacsonyabb értéket mutatta január óta. A Chartered Institute of Personnel and Development (CIPD) szerint a harmadik negyedévben várhatóan több munkaadó dönt a leépítés mellett, mint amennyi új alkalmazottak felvételét tervezi. A BDO és a CIPD egyaránt úgy látja, hogy a visszaesés oka főként az, hogy a gyáripar nem túl stabil.

„A növekedési kilátásokat övező bizonytalanság, amely mind Nagy-Britanniára, mind pedig a világgazdaságra jellemző, hatással van a foglalkoztatásra is, különösen azokban az iparágakban, amelyek a legnagyobb visszaesést szenvedték el a világgazdaság lassulása miatt” – mondta Gerwyn Davies, a CIPD tanácsadója. A BBC-nek nyilatkozva kijelentette: a legnagyobb akadálya a foglalkoztatottság növekedésének az, hogy a vállalatok nem jutnak hozzá új pénzforrásokhoz. „Hiába van rá igény, a bankok egyszerűen nem adnak hitelt” – tette hozzá.

Peter Hemington, a BDO munkatársa szerint a gyáriparnak nem származott előnye a font leértékelődéséből. „Manapság a brit gyáripar leginkább arról szól, hogy olyan dolgokat szerelnek össze, amelyeket a Távol-Keleten állítottak elő” – mutatott rá. Kifejtette: „A valuta leértékelésével az a baj, hogy megemeli ezeknek a külföldről importált alkatrészeknek az árát.”

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.