Kevesebb a bankok nyeresége

Csökkent a vezető cseh bankok nyeresége az idei első félévben, főként a görög adósságválság miatt.

MNO
2011. 08. 11. 14:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Cseh lapbeszámolók szerint az ország négy vezető bankjának adózott eredménye 19,6 milliárd koronát tett ki január–június között, ez 6 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál. A nagy bankok közül egyedül az osztrák Erste csoporthoz tartozó Ceska Sporitelna üzletmenetére nem volt hatással a görög válság, mivel nem vásárolt görög államkötvényeket. Így a pénzintézet rekordnyereséget ért el az első fél évben, 7 milliárd koronát, ami 24 százalékkal több, mint tavaly január–június között.

A francia Societe Generale érdekeltségébe tartozó Komercni Banka adózott eredménye 15,5 százalékkal, 5,48 milliárd koronára csökkent. A KBC leánybankja, a Ceskoslovenska Obchodni Banka profitja 13 százalékkal csökkent, 6,21 milliárd koronára.

A legnagyobb mértékben az UniCredit Bank nyeresége csökkent, 55 százalékkal, 668 millió koronára. A görög adósságok leírása nélkül 2,9 százalékkal nőtt volna a nyereség a banknál.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.