Kiadják az egykori diktátort

A francia hatóságok beleegyeztek abba, hogy kiadják szülőhazájának Manuel Noriega egykori panamai diktátort, hogy a latin-amerikai országban töltse le a rá ott kiszabott hosszú börtönbüntetést – közölte Noriega ügyvédje.

MNO
2011. 08. 03. 6:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Yves Leberquier elmondta, hogy Francois Fillon francia kormányfő július 6-án írta alá a kiadatási végzést, amiről Noriegát a múlt héten értesítették. Noriega nem akarja fellebbezéssel hátráltatni a kiadatást, amely legkorábban szeptemberben történhet meg – tette hozzá az ügyvéd. A panamai kormány azért kéri az 1989-ben megbuktatott diktátor kiadatását, hogy hazájában töltse le húszéves börtönbüntetését. Ezt távollétében azért szabták ki rá, mert 1985-ben elrendelte fő ellenzéki vetélytársa, Hugo Spadafora meggyilkolását.

A francia igazságszolgáltatás tavaly júliusban kábítószer-kereskedelemből származó pénzek tisztára mosása miatt hét év szabadságvesztésre ítélte a 77 éves volt tábornokot. Noriega a drogcsempészetből származó bevételeiből 2,3 millió eurónak megfelelő francia frankot mosott tisztára az 1991-ben nemzetközi csalás miatt felszámolt Bank of Credit and Commerce International (BCCI) nevű pénzintézeten keresztül. A Londonon és Párizson átfolyt pénzek végállomása Ausztria, Luxemburg és Svájc volt. Az exdiktátort 2010 áprilisában adta ki Párizsnak az Egyesült Államok, ahol az elmúlt húsz évet kábítószer-kereskedelem miatt börtönben töltötte.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.