Kihívás előtt áll a kínai gazdaság

A Deutsche Bank (DB) csökkentette kínai gazdasági növekedési előrejelzését 2011-re és 2012-re. A kínai gazdaság 2011-ben a korábbi előrejelzésben szereplő 9,1 százalék helyett 8,9 százalékkal, 2012-ben pedig 8,6 százalék helyett 8,3 százalékkal nő majd.

MNO
2011. 08. 18. 8:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kínai gazdaság előtt álló legnagyobb kihívás rövid távon az európai és az amerikai gazdasági növekedés lassulása lesz, a belföldi problémák súlya ezzel szemben az elkövetkező negyedévekben folyamatosan csökken majd.

A DB előrejelzése 2011 harmadik negyedévétől 2012 második negyedévéig 60 százalékos esélyt ad az európai és az amerikai gazdasági növekedés lassulásának, 25 százalékos esélyt egy enyhe recesszió bekövetkezésének és 15 százalékos esélyt a mély recesszióba süllyedésnek. A három forgatókönyv alapján a kínai gazdasági növekedés az említett periódusban sorrendben 8,6 százalék, 7,9 százalék, illetve 7,0 százalék lehet. A DB megállapítása szerint a külpiaci visszaesést elsősorban a kínai exportorientált szektorok sínylik majd meg.

Egy recesszió a legnagyobb mértékben a hajózási, légiközlekedési, elektronikai, ruházati, kokszoló, acélipari, valamint a hajóépítő ágazatokat sújthatja. A recessziónak leginkább ellenálló ágazatok az egészségügyi, az oktatási, a közüzemi, a távközlési, illetve a mezőgazdasági lehetnek.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.