Kína határozottságot vár el

Kína határozott lépésekre és felelősségteljes magatartásra szólította fel Európát az adósságválság kezelésében.

MNO
2011. 08. 12. 19:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csen Deming (Chen Deming) kínai kereskedelmi miniszter pénteken aggodalmát fejezte ki a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége (ASEAN) indonéziai konferenciáján azon új kihívások miatt, amelyekkel az európai országoknak augusztus-szeptemberben szembe kell majd nézniük. Kína reméli, hogy az érintett országok az eddiginél felelősségteljesebb magatartást tanúsítanak eladósodásuk kézben tartásában.

A kínai miniszter közvetve az Egyesült Államokat is adósságának gyorsabb leépítésére szólította fel. Demetrios Marantis amerikai helyettes kereskedelmi miniszter azonban biztosította a találkozó résztvevőit, hogy az Egyesült Államok a legjobb úton halad a költségvetési fegyelem erősítésében.

Kína a világon a legnagyobb 3200 milliárd dollár (2300 milliárd euró) devizatartalékkal rendelkezik, túlnyomórészt dollárban és euróban. Így ha a gazdasági problémák miatt az euró és a dollár gyengül, az komoly kárt okoz Kínának.

Az elmúlt időkben jelentős árfolyamingadozásokra került sor a nemzetközi devizapiacokon az euróövezeti országok adósságkezelési képességével szemben felmerült kételyek miatt. Az Egyesült Államok szuverén besorolásának rontása pedig a tőzsdéken keltett nagy bizonytalanságot.

Az ASEAN találkozón az Egyesült Államok igyekezett eloszlatni kereskedelmi partnerei aggodalmait az amerikai gazdasági fellendülés lassulása miatt. „Az Egyesült Államok a világ legnagyobb piaca és továbbra is a világgazdasági növekedés motorja” – mondta Demetrios Marantis.

Kína aggodalmának adott hangot a Fed alacsonykamat-politikájának 2013-ig történt meghosszabbítása miatt. A kínai kereskedelmi miniszter rámutatott, hogy számos fejlődő országnak már eddig is komoly nehézségeket okoztak a laza amerikai monetáris politika következményei. A laza monetáris politika „gyógyszer súlyos mellékhatásokkal” – mondta a miniszter.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.