„Kiolvasztották” az árvíz áztatta dokumentumokat

„Kiolvasztották” a prágai Nemzeti Műszaki Múzeum utolsó dokumentumait, amelyeket azután fagyasztottak le, hogy a Moldva folyó 2002 augusztusában elöntötte az intézmény raktárát, papírok tömegét áztatva el.

MNO
2011. 08. 18. 6:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az utolsó paksamétát Karel Ksandr igazgató nyitotta ki. A dokumentumokat a katasztrófa után közvetlenül lefagyasztották, mert csak így tudták megmenteni őket, majd fokozatos kiolvasztás mellett helyreállították. Fagyasztás nélkül a dokumentumok tönkrementek volna. A mentési munkálatokat végig dokumentálták, ebből az anyagból szerdán kiállítás nyílt a múzeumban.

2002 augusztusában a Moldva vize kiáradt, és három méter magasan elárasztotta a múzeum archívumának is otthont adó barokk épületegyüttes, az Invalidovna földszintjét. Az igazgató elmondta, hogy fokozatosan szárították és olvasztották fel a 200 négyzetméteres területen lévő árvízből kimentett kulturális örökséget: fotókat, könyveket, magazinokat, tervrajzokat, rajzokat, modelleket és több ezer, a múzeum gyűjteményében lévő különböző tárgyat. A művelet összköltsége csaknem 25,3 millió korona volt.

„A mentési műveletekkel kapcsolatos tragikus előrejelzések szerencsére nem váltak valóra. A gazdag építészeti és aviatikai archívum és a kiállítás más részeit sikerült megmentenünk” – közölte az igazgató. Hozzátette, a veszteség mértéke csupán 2-3 százalék.

Az elázott dokumentumok lefagyasztása versenyfutás volt az idővel. Először megtisztították a durva szennyeződésektől, majd fóliába csomagolták őket. Ezeket a csomagokat gyorsan a Prága közelében lévő hűtőházakba szállították, ahol –25 Celsius-fokra hűtötték. „Ez a művelet elméletben már létezett, de az országban még sosem volt példa arra, hogy ekkora méretű anyag helyreállításához alkalmazni kelljen” – tette hozzá Karel Ksandr.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.