Kiutasítják a táborozó romákat a városból

A Die Welt beszámol arról, hogy Marseille heves küzdelmet folytat a városkapunál látható romatábor felszámolásáért. A Der Spiegel beszámol az FDP elnökének lelombozó 100 napos teljesítményéről.

2011. 08. 11. 15:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Der Spiegel – spiegel.de

A baloldali hamburgi hírmagazinban Florian Gathmann A tehetséges Rösler úr talánya című cikkében értékeli az FDP elnökének 100 napos tevékenységét.

Fiatal, szimpatikus, humoros, ami ritkaság a szakmájában, még magán is képes nevetni. S a 38 éves Philipp Rösler jelentős politikai tapasztalatokkal rendelkezik. Egy férfi, akit arra találtak ki, hogy a megmentse a kétségbeesett liberálisokat. Ezt gondolta a liberális küldöttek 95 százaléka is, akik május 13-án az FDP elnökének választották. Röslerrel, az addigi elnök Guido Westerwelle leváltása után, immár hegymenetbe kapcsolnak.

Ugyanakkor az új liberális ötletek Rösler esetében is hiánycikknek számítanak. Korábban elődjét hevesen bírálták, mert kitartott az adócsökkentés követelése mellett. Utóda eleinte kevéssé dogmatikusnak mutatkozott és „együttérző liberalizmusról” beszélt. De alig múlt el a rostocki kongresszus, amikor Rösler bejelentette, kitart a liberális adósságcsökkentési tervek mellett. Rösler másik problémája a szerencsétlen személyzeti politikája. A pártközpontban még mindig lassan halad jelöltjeinek pozícióba juttatása. Vagy azért, mert régi helyén nélkülözhetetlen vagy, mert egyszerűen máig képtelen volt alkalmas jelöltet találni.

Die Welt – welt.de

A konzervatív berlini napilapban Sascha Lehnartz Marseille tucatnyi roma kiutasításáról dönt című cikkében tudósít a Földközi-tenger parti kikötővárosban eluralkodott állapotokról. Marseille-ben egy cigánytábor léte komoly vitákat váltott ki. A város most úgy döntött, hogy a Porte d’Aix-nál táborozó 90 főt kiutasítja a városból.

A diadalív a város egyik jelképe, melynek a környékére júliusban, máshonnan elkergetett romák telepedtek le. Olyan körülmények között laktak, melyek Jean-Claude Gaudin polgármester szerint „méltatlan, nyomorúságos, veszélyes és egészségtelen”.

A városi zöld területek elfoglalása alkalmas a „közrend súlyos veszélyetetésére”, s mivel a helyzet folyamatosan romlott, ezért a város az azonnali hatállyal a tábor feloszlatásáról döntött, fogalmazott Gaudin. „Ezekből az emberekből a városban túl sok található, azt kívánjuk, hogy menjenek máshova.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.