Kiváló minőségű, de kevesebb a szabolcsi búzatermés

A megszokottnál mintegy tízezer hektárral kevesebb területről takarítottak be búzát idén Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, de a termés kiváló minőségű – közölte a megyei kormányhivatal földművelésügyi igazgatóságának vezető falugazdásza kedden az MTI-vel.

MNO
2011. 08. 16. 14:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A megyében a korábbi években 30-35 ezer hektáron termett búza, de 2011-ben csak 20 478 hektárnyi területről tudták betakarítani a termést a gazdálkodók, ez 40 mázsa 27 kilogrammos hektáronkénti termésátlagot jelent. A szerényebb mennyiség oka, hogy a belvizes területek kezelhetetlensége miatt 15 százalékkal kevesebb területen vetettek kalászost, a tavalyi őszi és a téli belvíz pedig a táblák egy részét víznyomásossá tette, ahol a növények kipusztultak – ismertette Gutyán Tamás.

A gazdálkodókat a közepes termés azonban kiváló minőséggel kárpótolta, mivel az adatok szerint a malmi és az euró minőségű búza aránya meghaladta a 70 százalékot. Az idei termést magas sikér- és fehérjetartalom jellemzi, és ez az árakon is meglátszik: a szakember közlése szerint a betakarítási időszak alatt a malmi I-es búza tonnájáért átlagosan 42-46 ezer, az euró minőségűért 40-43 ezer, a takarmánybúzáért pedig 38-40 ezer forintot fizettek a felvásárlók.

Szabolcsban a búza mellett 3931 hektár rozsot (21 mázsa 90 kilogrammos termésátlag), 9319 hektár tritikálét (27,9 mázsa) és 728 hektáron tavaszi árpát (28,4 mázsa) is betakarítottak. A 3682 hektáron termő repce ára kiemelkedően magas volt: a hektáronként 25,3 mázsát produkáló ipari növény tonnájáért 113-120 ezer forint közötti árat kértek el. A zab betakarítása nem fejeződött be, még körülbelül 600 hektár van hátra, a jelenlegi termésmennyiség 18,5 mázsa hektáronként.

Gutyán Tamás elmondta: nagyon jó termés várható kukoricából és napraforgóból is, ami elsősorban a viszonylag kedvező időjárásnak köszönhető. A szabolcsi gazdák egy részének örömét azonban elvette a májusi fagy, amely a gyümölcstermés 80-85 százalékát semmisítette meg, mintegy 18 milliárd forintos kárt okozva.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.