Kivégzés fenyegeti a gyilkosokat

Elutasította csütörtökön Radzsiv Gandhi egykori indiai kormányfő három halálra ítélt gyilkosának kegyelmi kérelmét Pratibha Patil elnök.

MNO
2011. 08. 11. 13:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gandhit, aki 1984 és 1989 között volt az ázsiai ország miniszterelnöke, a Srí Lanka-i terrorszervezet, a Tamil Tigrisek merénylői ölték meg 1991-ben. A volt kormányfő azért vált a Tigrisek célpontjává, mert miniszterelnöksége idején békefenntartókat küldött Srí Lankára, hogy beavatkozzanak a szigetországban dúló polgárháborúba.

A Gandhi halálát okozó robbantásos merénylet után hét évvel összesen 26 embert ítéltek halálra a gyilkosságban való bűnrészességük miatt, de később egy fellebbviteli bíróság huszonkettőjük büntetését életfogytiglani börtönre módosította, egy embernek pedig megkegyelmezett.

A maradék három halálra ítélt 1999-ben nyújtotta be kegyelmi kérelmét az elnöki hivatalhoz, miután a legfelső bíróság is megerősítette az ítéletüket. Az elnöki hivatal csütörtökön jelentette be, hogy az államfő a múlt héten elutasította a kérelmet.

Az egykori kormányfő felesége, Sonia a jelenleg kormányzó Kongresszus Párt vezetője, fia, Rahul pedig sokak szerint a miniszterelnöki szék következő várományosa.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.