„Kockázat mindig van”– Magányos farkastól tart Obama

Nem egy nagyobb terrorista támadástól, hanem inkább egy „magányos farkas” terrorista akciójától kell tartani a szeptember 11-i terrortámadások 10. évfordulóján – jelentette ki Barack Obama amerikai elnök kedden este a CNN hírcsatornának adott interjújában.

MNO
2011. 08. 17. 5:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Kockázat mindig van” – jelentette ki az elnök, aki szerint az amerikai biztonsági szolgálatok, amelyek folyamatosan figyelemmel kísérik az eseményeket, és elemzik az adatokat, az évforduló környékén a megszokottnál is nagyobb készültségben lesznek. Kérdésre válaszolva az elnök nem tudta határozottan kizárni egy nagyobb terrorcselekmény veszélyét, de hangsúlyozta, hogy az al-Kaida terrorszervezetet az elmúlt években sikerült jelentősen meggyengíteni.

Az elnök a Washingtonban kialakult patthelyzetért és a gazdasági fellendülés akadályoztatásáért a republikánusok „ideológiai merevségét” tette felelőssé. Rámutatott, hogy az ellenzéki párt vezetői nem tudták elfogadtatni a tagokkal a 4 ezer milliárdos deficitcsökkentésről született megállapodást, pedig abban nagyobb súlyt kapott a kiadáscsökkentés, mint a bevételnövelés. Obama megismételte: a választók azt szeretnék, ha a demokraták és a republikánusok egyaránt a saját pártjuk elé helyeznék az ország sorsát. „Az a tény, hogy Boehner képviselőházi elnök és frakciójának tagjai nem tudtak igent mondani (a deficitcsökkentési megállapodásra), számomra arról árulkodik, hogy jobban érdekli őket a politizálás…, mint a problémamegoldás” – jelentette ki.

Obama elmondta: nagyobb zűrzavart örökölt elődjétől, Bush elnöktől, mint amire számított, s hogy a 2008-as recesszió óta az országnak sikerült haladást elérnie, de az nem elég gyors, ezért lendületesebbé kell tenni. Szavai szerint szüksége lesz arra, hogy a kongresszus partnere legyen a rövid távú gazdaságélénkítő intézkedések elfogadásában. Ismételten sürgette a bért terhelő adó terén nyújtott kedvezmény meghosszabbítását és a függőben lévő kereskedelmi szerződések ratifikálását, s újból elmondta, hogy szeptemberben új, munkahelyteremtő gazdasági intézkedéseket terjeszt a honatyák elé.

Republikánus párti kihívóival kapcsolatban kijelentette: vár, amíg megrostálódik kicsit a mezőny, de 2012-ben készen fog állni arra, hogy szembenézzen a hivatalos jelöltjükkel. Bírálta az aspiránsok listáját vezető Rick Perry és Mitt Romney néhány kampánykijelentését. Az elnök úgy vélekedett, hogy az amerikai költségvetés rendbe hozásához nincs szükség a republikánusok által javasolt, a kiegyensúlyozott büdzsé követelményét rögzítő alkotmánymódosításra. Mint mondta, a szövetségi kormánynak válság vagy háború esetén gyakran el kell engednie a hiányt, nemritkán a szövetségi államok és a helyi kormányzatok költségvetésének egyensúlyba tartását elősegítve ezzel.

Elismerte, hogy az egészségügyi jogosultsággal járó költségek hozzájárulnak a deficit növekedéséhez, de annak részleteit egyelőre nem árulta el, hogy hogyan tervezi csökkenteni ezeket. Obama az interjú végén azzal tréfálkozott, hogy ha 2012-ben újraválasztják, akkor lányai számára az lesz az ajándék, hogy a titkosszolgálat továbbra is vigyáz rájuk, hogy azokat a fiúkat, akik randevúzni akarnak velük, „fegyveres férfiak vegyék körül”. (Obama 2008-ban egy kutyát ígért a lányainak arra az esetre, ha megválasztják, amit teljesített is.)

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.