Könyveket dobálnak ki az elfoglalt nagykövetség ablakán + Kép

Tüntetők foglalták el csütörtökön a líbiai nagykövetséget Svédország fővárosában. Egy szemtanú elmondása szerint „teljes a zűrzavar” az épületben, a tüntetők kiabálnak, Moammer el-Kadhafi líbiai vezető képeit és könyveket dobálnak ki az ablakokon.

MNO
2011. 08. 11. 14:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rendőrök a riasztó jelzésére érkeztek a helyszínre. A betöréskor a nagykövetség személyzete nem tartózkodott az épületben, és senki sem sérült meg, közölte a rendőrség. Mentőegységek is érkeztek a nagykövetséghez, hogy matracokat helyezzenek el az épület ablakai alatt, így próbálják védeni az ablakokban lógó tüntetőket.

A rendőrség közlése szerint közvetítők is úton vannak, hogy tárgyaljanak a tüntetőkkel. Emberek egy kis csoportja az épületen kívül az 1969-ben a Kadhafi vezette államcsínnyel megdöntött királyság zászlóját lengeti.



(Fotók: Reuters)

A monarchia egykori zászlóját a líbiai lázadók használják lobogójukként a polgárháborúban, melyet február óta vívnak a Kadhafi-rendszer ellen. Svédországban februárban engedélyezték a felkelők lobogójának felvonását a nagykövetségen, azt azonban eltávolították egy Kadhafihoz hű nagykövet kinevezése után.

Ebben az évben már harmadszor rohamozták meg tüntetők Líbia stockholmi nagykövetségét. Áprilisban hat embert vettek őrizetbe, amiért betörtek a diplomáciai képviselet épületébe az új nagykövet beiktatása elleni tiltakozáskor.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.