Korlátozott katonai övezet lehet a határnál

A Koszovóról szóló tárgyalások Belgrád és Pristina között szeptember 2-án folytatódnak Brüsszelben.

MNO
2011. 08. 16. 14:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hírt Bozidar Djelics, a szerb kormány alelnöke jelentette be keddi belgrádi sajtóértekezletén. Hangsúlyozta, hogy vannak olyanok, akik szeretnék lerontani azokat a pozíciókat, amelyeket Szerbia kiépített magának Európában és a világban. „Ennek tükrében kell tekinteni az észak-koszovói történésekre. Minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy a vámszervek pecsétjének ügyében kompromisszum szülessen, de semmiképpen sem úgy, hogy átlépjük állami politikánk vörös vonalát” – fogalmazott Djelics, utalva arra, hogy Koszovó függetlenségét nem ismeri el Belgrád.

„Készek vagyunk maximális erőfeszítéseket tenni azért, hogy megoldást találjunk Koszovónak a nemzetközi szervezetekben való képviseletére, de ezt sem lehet a szerb állami érdekek rovására tenni” – mondta a szerb kormány alelnöke.

A pristinai Koha Ditore című újság azt írta: nemzetközi források azt kérik Belgrádtól és Pristinától, hogy a brüsszeli dialógus következő fordulójában kerüljön terítékre a két észak-koszovói átkelőhely kérdése is, mert a KFOR-ral (a NATO-vezetésű nemzetközi békefenntartó erővel) ezzel kapcsolatosan kötött megállapodás átmeneti jellegű.

A koszovói újság úgy tudja, hogy „az EU képviselői határozottabb szerepvállalást várnak az uniótól és annak tagállamaitól is”. A lap brüsszeli forrásokra hivatkozva azt írta, hogy ha a tárgyalásokon nem születnek konkrét eredmények, akkor a KFOR a két észak-koszovói átkelőt továbbra is „korlátozott katonai övezetnek tekinti”.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.