Köszönetet mondott a berlini fal megépítéséért a Baloldal pártja

Köszönetet mondott az NDK-nak a német radikális Baloldal párt (Die Linke) lapja, a Junge Welt a berlini fal felépítéséért, amely 28 éven át „védte a békét Európában”.

MNO
2011. 08. 15. 12:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lap szombaton megjelent számának első oldalán, a fal 1961. augusztus 13-i építésének ötvenedik évfordulójára emlékezve, nagy „Köszönjük” felirat látható vörös alapon, az építést a Brandenburgi kapunál biztosító keletnémet katonák fotójával.

Üdvözlik e 28 évet azért is, mert nem volt „Harz IV (a munkaerőpiac német reformjának utolsó fázisa), és nem volt munkanélküliség”, „volt bölcsőde és hely az óvodában”, s „az egészségügy nem volt kétsebességes”. Mindez felháborított több más német lapot, köztük a Die Weltet és a Bildet, a legnagyobb példányszámú újságot, amely szerint a Baloldal lapja „gúnyt űz a fal halottaiból”.

A Bild megkérdezte a berlini Stasi-emlékhely igazgatóját, Hubertus Knabét, aki szerint „az NDK apológiáját bűncselekményé kellene nyilvánítani”. Az egész „igazán visszataszító” – mondta a történész. „Ez az újság cinikus módon rehabilitálja az NSZEP (a keletnémet kommunista állampárt) diktatúráját” – tette még hozzá. „Ez a valóság kiforgatása a legalacsonyabb színvonalon” – vélekedett Richard Meng, a berlini szenátus (tartományi kormány) szóvivője ugyancsak a Bild hasábjain.

A Die Welt azt írta, hogy a Junge Welt „a Baloldal Stürmere”. Ezzel a harmincas évek vadul antiszemita náci lapjára, a Der Stürmerre utalt, amelyet a nürnbergi perben utóbb halálra ítélt Julius Streicher, a hitleri rezsim egyik vezető ideológusa irányított.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.