Kritikus szakaszban a szivárgás megfékezése

Kritikus szakaszába lépett a szivárgás megfékezése a Shell skóciai fúrótornyánál, ahol eddig becslések szerint 218 tonna olaj ömlött az Északi-tengerbe.

MNO
2011. 08. 18. 12:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Shell a múlt héten fedezte fel a szivárgást a Gannet Alpha fúrótoronynál, és immár hetedik napja ömlik az olaj Aberdeen városától 180 kilométerre a tengerbe. A sérült vezetékben még legalább 660 tonna, azaz 4000 hordó olaj van, így félő, hogy a már eddig is az évtized legsúlyosabb olajszennyezésének tartott eset még súlyosabbá válik. Jelenleg folynak a vizsgálatok, hogy kiderítsék, pontosan mennyi olaj került a tengerbe, és hogyan terjed szét a vízben.

Glen Cayley, a Shell európai technikai igazgatója elmondta: ha a munkálatok felügyelete hibátlan lett volna, nem történt volna meg az eset. „Még több száz tonna olaj van a vezetékben, meg kell akadályoznunk, hogy ez a tengerbe jusson” – emlékeztetett. Hozzáfűzte: emellett fontos figyelniük a búvárok biztonságára is, akik csaknem 90 méteres mélységben dolgoznak a szivárgás megfékezésén.

Skócia környezetvédelmi minisztere, Richard Lochhead arra figyelmeztetett, a Shellnek minél nyitottabbnak és együttműködőbbnek kell lennie az ügyben. Erre szólította fel a vállalatot korábban a The Royal Society for the Protection of Birds (RSPB) Scotland környezetvédelmi szervezet is, amely most „teljes és nyílt” vizsgálatot követel annak kiderítésére, hogy az olajszennyezés mennyire érte felkészületlenül a hatóságokat, és pontosan milyen előírásoknak kell megfelelniük az iparág vállalatainak. Stuart Housden, a szervezet igazgatója úgy nyilatkozott, „Tudnunk kell, mi és miért történt, és azt, hogy a felelősök elszámoltathatók-e.”

Ben Ayliffe, a Greenpeace munkatársa ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a szivárgó vezeték már 30 éves, így alaposabban kellett volna átvizsgálni.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.