Különleges élményben lehet része annak, aki látja

Megnyílt Horvátország első sómúzeuma Ninben, Dalmácia egykori püspöki székhelyén, a sólepárlók közelében, és különleges élményt nyújt a turistáknak.

MNO
2011. 08. 13. 15:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Zadartól (Zára) északra fekvő lagúnás vidéken a sólepárló medencék 55 hektárnál nagyobb területen fekszenek, környezetükben több mint 250 madárfaj él. A nini tengerisó-termelés tradicionális módon folyik, tiszta természeti környezetben, speciális időjárási viszonyok között.

A természetes tengeri só lepárlásához sok napsütés, enyhe szél kell. A nini só kiváló minőségét az a természetes jód adja, amely egy bizonyos tengeri algától származik – magyarázta Ana Krpan természettudós, a Nin és környéke geográfiai jellegzetességeinek jó ismerője a Vjesnik című zágrábi napilapnak.

A sómúzeumban a látogató tablókon tanulmányozhatja, hogy az emberi szervezetnek milyen fontos a só, de találkozhat a hagyományos sólepárlás és -begyűjtés egyszerű eszközeivel, mint a sógereblye, a sópapucs és a lapát.

A múzeumban történeti áttekintést adnak a sólepárlásról a római kortól napjainkig. A tárgyak között látható, hogy milyen fakeretekbe gyűjtötték a sót és vitték a favagonokba, amelyeket kézzel gurítottak a lepárlóban, majd a mozdony elvontatta a favagonokba rakott szállítmányt a raktárakba. A sóbegyűjtést az 1980-as évekig ezzel a módszerrel végezték, mára annyit változott a helyzet, hogy traktorokkal, kamionokkal viszik a raktárakba a tengeri sót.

A sólepárló melletti parkban nyomon követhető, amint a tengervíz a természetes kőből rakott gáton átbukik a medencébe, ahol a napenergia és a szél nyomán a tengervíz kristályossá válik, természetes só lesz belőle, ezt gyűjtik össze, és nem finomítják.

A parkban a sétáló sokféle érdekes fűszernövénnyel is megismerkedhet. Ilyen például a természetes sóvirág, amelyet a franciák fleur de sel néven ismernek. Mate Jankovic neves mesterszakács megjegyezte, hogy ezt a növényt már az elkészült ételbe teszik, de használják csokoládégyártáshoz, csokoládés, mogyorós kekszek ízesítéséhez.

A sóvirág mint konyhai fűszernövény természetes jódot, kalciumot, magnéziumot, káliumot és más ásványi anyagokat tartalmaz. A kora reggeli és a késő esti órákban gyűjtik szélmentes időben a nini lagúnák környékén.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.