Lába kélt az orrszarvútülöknek

Rendkívül értékes orrszarvútülköt loptak el a balatonedericsi Afrika Múzeumból, szakértők szerint a zsákmány értéke csaknem harmincmillió forint – mondta Nagy Endréné múzeumigazgató az MTI-nek; a rendőrség az ügyben hírzárlatot rendelt el.

MNO
2011. 08. 19. 14:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kedden, nyitvatartási idő alatt a múzeum munkatársai nagy robajra lettek figyelmesek, kiderült, hogy betörték a rinocérosztrófeát tartalmazó üvegvitrint. A látogatók szerint egy fekete bőrű férfi a bozóton át menekült el a helyszínről a hetven centiméteres tülökkel – mondta Nagy Endréné. Hozzátette: korábban egy külföldi férfi már többször érdeklődött náluk, hogy megvásárolhatná-e a balatonedericsi múzeum egyetlen orrszarvútrófeáját, de nemleges választ kapott.

Hétfő éjjel a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum vadászati tárlatának trófeatermébe – ahol hat orrszarvútülök található – próbáltak behatolni – mondta Pálinkás Róbert kastélyigazgató az MTI érdeklődésére. A Festetics-kastélyban működő fegyveres őrszolgálat megakadályozta a betörést, de a tetteseknek sikerült elmenekülniük. Mint az igazgató elmondta, a rendőrség szakértői rengeteg nyomot találtak, például egy fejszét is.

Futtató Norbert, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese azt közölte, hogy a nyomozás érdekeire való tekintettel hírzárlatot rendeltek el az ügyben.

A Népszava szerint feltehetően nemzetközi bűnbanda garázdálkodik Magyarországon. A lap úgy tudja, hogy az elmúlt napokban több múzeumot is hasonló támadás ért, és a budapesti Természettudományi Múzeumból is loptak el orrszarvútülköt. (Az MTI-nek nem sikerült telefonon elérnie a múzeum vezetőit.)

Az orrszarvútülköt a hagyományos keleti gyógyászatban porrá őrölve fájdalom- és lázcsillapítóként, valamint afrodiziákumként is használják.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.