Lakolhatnak a kalózhajót vizsgáló kutatók

Büntetőjogi felelősségre vonás fenyeget amerikai tudósokat, amiért engedély nélkül vizsgálták át Panama partjainál egy hajdani kalózhajó roncsait.

MNO
2011. 08. 10. 17:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A panamai nemzeti kulturális intézet (INAC) szóvivője szerint a kutatók úgy vélik, a hónap elején Henry Morgan híres kalózflottája öt hajójának egyikét találták meg.

Liz Castillo, az INAC munkatársa elmondta, a régészek 2010-ben kérvényt nyújtottak be a terület átvizsgálására. A kérést a kormány arra hivatkozva utasította el, hogy a régiót védetté nyilvánították. A Texasi Egyetem régészei és külföldi filmesek mégis elkezdték a 340 éve elsüllyedt hajó megvizsgálását. A hajó Colón tartomány partjainál, a Lajas-zátony közelében található.

A hatóságok attól tartanak, a kincskeresők kifosztják a kincseket és kárt okoznak a hajóroncsban. A walesi származású Morgan 1671-ben hódította meg a spanyol fennhatóság alá tartozó Panamát. A kapitány a 17. század legismertebb kalózainak egyike.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.