Lakossági felhasználásnál versenyképes lehet a mecseki szén

Nagyüzemi megrendelő jelentkezéséig kevesebb szenet termelnek Máza-Váralja térségében, és azt is a lakosságnak értékesítenék – adta hírül az Új Dunántúli Napló csütörtökön.

MNO
2011. 08. 18. 9:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Verbőci József, a Máza, Váralja, Szászvár környékén bányajogokkal rendelkező Calamites Kft. ügyvezetője a lapnak elmondta, hogy a cég alvállalkozó bevonásával két hónapja kezdte meg a termelést, és eddig mintegy 2500 tonna mecseki feketeszenet fejtettek ki a felszín alól előbukkanó telepekről.

Az Ajkai Erőműtől opciós ajánlatot kaptak évi 17-30 ezer tonna szén vásárlására, ha annak kedvezők az égési tapasztalatai. Kiderült azonban, hogy az erőmű alapvetően barnaszénre beállított kazánjainak táplálására ez a szén „maradéktalanul nem alkalmas”. A Calamites ezért csökkenti az évi 40 ezer tonnára tervezett kitermelést, a piaci igényekhez igazítja a feltáró, valamint a fejtési munkálatokat, és a lakosság felé fordul. Verbőci József reményei szerint a jelenlegi energia- és tüzelőanyagárak mellett ott kedvező fogadtatásra talál az olcsóbb kategóriájú mecseki aknaszén.

Az Új Dunántúli Napló kitért rá, hogy a mecseki feketeszén erőművi felhasználását máig szkeptikusan fogadják a szakemberek, mivel igen magas, 2-2,5 százalékos a kéntartalma. A jogszabályok már 0,2 százalékos kéntartalom felett kéntelenítő berendezés alkalmazását írják elő, s ez a technológia elengedhetetlen lenne a mecseki szén nagyüzemi energetikai felhasználásakor is.

A szakma szerint a mecseki szén alacsony ára és magas fűtőértéke okán versenyképes lehet a költségérzékeny lakossági felhasználók körében, míg nagyüzemi felhasználásra a metánkinyerés, illetve a szén elgázosítási technológiájának fejlődésével kerülhet ismét a figyelem középpontjába – olvasható a baranyai napilapban.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.