Ludwig Emil: Az első évtized államszervezése

MNO
2011. 08. 19. 7:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A törvény meghatározta a magántulajdon öröklésének rendjét, intézkedett a várispánok, a vitézek és a királyi szolgák jogállásáról. Ítélettel sújtotta a szabadok tolvajlását, megtorolta a karddal elkövetett gyilkosságot, testi sértést, még a dühből fakadt kardrántást is. Lesújtott a király és a királyság elleni összeesküvőkre, az urát, ispánját megölő katonára, szolgára, üldözte a rágalmazókat. Még 1011-et sem írtunk, és egy fiatal uralkodó megalkotta egy európai ország közigazgatását, írásba foglalta és ezzel megalapozta a jogrendjét. Erre épült fel Magyarország, ha nem is ezer éven át, de az első világháború végéig mindenképpen.

(Magyar Nemzet, 2011. augusztus 19.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.