Magányos merénylő robbantott

Magányos öngyilkos merénylő robbantott péntek reggel Egyiptom és Izrael határán, egyiptomi oldalon; a merényletben több egyiptomi katona megsebesült – jelentette a Háárec című izraeli napilap internetes oldalán. Közben az izraeli légierő újabb csapást mért a Gázai övezetre.

MNO
2011. 08. 19. 12:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az újság izraeli biztonsági forrásokra hivatkozva azt írta, a merénylő tagja volt annak a fegyveres csoportnak, amely előző nap a dél-izraeli Eilatban nyolc embert megölt, és 31-et megsebesített egy hármas merényletben. Egy kis, gázai övezeti szalafista csoport, az al-Kaida nemzetközi terroristahálózattal közösséget vállaló Tauhíd és Dzsihád üdvözölte a csütörtök délutáni akciót.

„Magasztaljuk ezeket az áldott fegyvereket, amelyek porrá zúzták a zsidó ellenség erődítményeit az úgynevezett Eilat területen, a megszállt Palesztina déli részén” – írta a csoport az interneten megjelent közleményében. Az eredeti iszlám gyakorlatához való visszatérését hirdető szalafista csoportok azzal vádolják a Hamászt, hogy gyengeséget tanúsít Izraellel szemben.

Izrael a Népi Ellenállás Bizottsága (PRC) nevű palesztin szervezetet tette felelőssé a merényletekért. Izraeli harci repülőgépek támadásában csütörtök éjjel a Gázai övezetben életét vesztette a csoport vezetője és annak helyettese. Izraeli repülőgépek péntek délelőtt újabb csapást mértek a Gázai övezetre – jelentette a jeruzsálemi rádió. A támadás célpontja a Hamász egyik fegyveres szárnyának egyik tábora volt Nuszeiratban, az övezet középső részén.

Egy gázai politikai elemző, Atef Abu Szajef azt mondta, nem a Hamász vagy hasonló palesztin szélsőségesek, hanem olyan radikális iszlamisták követték el az eilati merényleteket, akik Egyiptomban, a szavai szerint mára törvényen kívüli területté vált Sínai-félszigeten kaptak kiképzést. Ezek az iszlamisták az al-Kaida ideológiáját követik, és szembenállnak nemcsak a Palesztin Hatósággal, de a Hamásszal is.

A gázai elemző szerint a terrorcselekmény és az egyiptomi határőrök elleni kisebb támadások figyelmeztetésül kell, hogy szolgáljanak Egyiptom számára. A radikális iszlamista csoportok térnyerése súlyosan veszélyezteti az arab ország kormányának befolyását a Sínai-félszigeten. Szajef szerint az egyiptomi állam túl gyenge ahhoz, hogy megakadályozza fegyverek beáramlását a térségbe.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.