Magas lesz a sugárzás, pillanatok alatt le lehet égni a napon

Szerdán országszerte sok lesz napsütés, az UV-B sugárzás átlagértéke is eléri a nagyon erős szintet. Csütörtökön némi lehűlésre kell számítani, de azt követően, a hét végéig nyárias idő várható, amelynek a hétfői hidegfront vet majd véget.

MNO
2011. 08. 03. 6:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bozóki István, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) munkatársa az MTI-nek elmondta, szerdán az UV-B sugárzás az ország jelentős területén nagyon erős lehet. Ez azt jelenti, hogy 15-20 perc alatt, az érzékeny bőrűek és a gyermekek ennél rövidebb idő alatt is leéghetnek. Délelőtt tizenegy és délután három óra között nem ajánlott a napon tartózkodni. Szerdán alapvetően meleg, nyári idő lesz, sok napsütéssel. A déli, délutáni óráktól fordulhatnak elő szórványosan záporok, zivatarok, főleg az ország középső részén. A hőmérséklet maximuma 24-29 Celsius-fok között alakul.

Csütörtökön viszont ismét többfelé lehet záporokra számítani, elsősorban a Dunántúlon és a középső országrészben zivatarokra is. A Tiszántúlon még 28 fok is lehet, a nyugati területeken viszont már csak 20 fok körül alakul a hőmérséklet maximuma – tette hozzá a meteorológus.

Pénteken, szombaton és vasárnap ismét több napsütés várható, elszórtan alakulhatnak ki záporok. A hőmérséklet csúcsértékei 27 és 32 fok között alakulnak. A hétvégi meleg, nyári időnek viszont egy várhatóan hétfőn érkező hidegfront vet véget. Ennek hatására a hőmérséklet 5-10 fokkal visszaesik, így napközben ismét csak 20-25 fokig melegszik majd az idő – mondta Bozóki István.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.