Magyarok nincsenek veszélyben, a követség folytatja a munkát

Nincs hír arról, hogy a Líbiában élő magyar állampolgárok közül valaki bajba került volna vagy valamilyen segítségre szorulna – tájékoztatta az MTI-t hétfőn a Külügyminisztérium. A tárca közölte azt is, hogy az Európai Unió képviseletét is ellátó tripoli magyar nagykövetség egyre nehezedő feltételek között, de folytatja munkáját.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/804885" target="_blank"><strong>• Megtört Kadhafi uralma, de még nehéz napok is jöhetnek + Képek</strong></a>

MNO
2011. 08. 22. 12:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az észak-afrikai ország fővárosában, Tripoliban a helyzet továbbra is képlékeny, folytatódnak a harcok, több gócponton tartanak az összecsapások a kormányerők és a felkelők között – mondta el friss helyzetjelentésében Tóth József sajtófőnök. A magyar nagykövetséget – amely különmegállapodás alapján az Egyesült Államok és Kanada érdekképviseletét is ellátja – eddig nem érte támadás, de ha ez bekövetkezne, vagy biztonsága egyéb módon veszélybe kerülne, ez új helyzetet teremtene. Nem kizárható, hogy a harcok inzenzívebbé válnak, hiszen Tripoli több pontján ropognak a fegyverek – tette hozzá a sajtófőnök. Ha a háborús helyzet miatt elképzelhetetlenné válna a diplomáciai képviselet tevékenységének folytatása, akkor esetleg meg kell fontolni működésének beszüntetését. Mivel Magyarország az EU képviseletét Catherine Ashtonnak, az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének a felkérésére vállalta, az új helyzetben szoros konzultációt kellene folytatni az EU vezetőivel egy ilyen döntésről – mondta.

„Folyamatosan figyeljük a gyorsan változó eseményeket, ha a helyzet megkívánja, meghozzuk a szükséges intézkedéseket” – mondta a tárca sajtófőosztályának vezetője. Arra a kérdésre, mi indokolja, hogy Magyarország még most is, az első félévi soros magyar uniós elnökség után is ellátja az EU líbiai képviseletét, azt felelte: a tripoli magyar nagykövetség vélhetően olyan jól végezte feladatát, hogy az integráció vezetői úgy gondolták, a képviselet rendelkezik a megfelelő képességekkel és tapasztalattal a munka folytatásához.

Heves harcok dúltak hétfő reggel a líbiai főváros több pontján, egyebek között Moamer Kadhafi líbiai vezető rezidenciájának környékén– jelentették hírügynökségi tudósítók a helyszínről. Tripoli központjában több helyszínen és a kikötőnél is összecsapás volt a lázadók és Kadhafi fegyveresei között. Kormányellenes lázadók vasárnap éjjel vonultak be Tripoliba, és a város nagy részét ellenőrzésük alá vonták; elfogták Kadhafi két fiát, köztük Szeif el-Iszlámot, aki ellen nemzetközi elfogatóparancsot adott ki a Nemzetközi Büntetőbíróság. Moamer Kadhafi holléte továbbra sem ismert. Egy neve elhallgatását kérő diplomata szerint a líbiai vezető Tripoliban maradt, feltehetően egy föld alatti bunkerben húzta meg magát.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.