Már 6000 halálos áldozatot szedett a járvány

Megközelítette a hatezret Haitin a kolerajárvány halálos áldozatainak a száma – közölte a karibi ország egészségügyi minisztériuma.

MNO
2011. 08. 15. 9:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tárca részben becslésen alapuló adatai szerint július 31-ig 5968-an haltak meg kolerában a járvány tavaly októberi kitörése óta, és a halálos áldozatok száma naponta tízzel nő. A tavaly év elején földrengés sújtotta, koldusszegény szigetországban eddig 420 ezren kapták el a baktérium által előidézett, rendkívül fertőző betegséget, és naponta 600 új megbetegedést észlelnek.

A kolera nagyon erős hasmenést okoz, ami megfelelő kezelés hiányában néhány órán belül akár halálhoz is vezethet. Kezdeti stádiumában könnyen kezelhető: a kiszáradt betegeket rehidratáló folyadékkal kell itatni. A szigorú higiéniai intézkedések és a tiszta ivóvíz biztosítása a legjobb módszer arra, hogy megfékezzék a járvány terjedését.

A helyzet kezelését azonban akadályozza, hogy Haitin továbbra is csak ügyvezető kormány működik, mert a március közepén megválasztott új államfőnek, a korábbi popénekes Michel Martellynek nem sikerült olyan miniszterelnök-jelöltet találnia, akinek személyét elfogadná a parlament.

A politikai válság késlelteti az újjáépítést is a 2010 eleji, rendkívül pusztító – több mint 220 ezer emberéletet követelő – földrengés után.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.