Már ácsolják Noé új bárkáját

Noé követői újból felépítik a bárkáját az amerikai Kentucky szövetségi állam északi részén egy látványparkban, hogy bebizonyítsák: megtörtént esemény volt az özönvíz.

MNO
2011. 08. 20. 14:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bibliai hajó fából készült, 152,4 méter hosszú és mintegy 24,4 méter magas volt az Answers in Genesis (Válaszok a Genezisben) nevű amerikai keresztény mozgalom szerint. A hajónak, amely egy kentuckyi farmhoz tartozó, 324 hektáros területen épül, nem az lesz a rendeltetése, hogy megmentse egy eljövendő özönvíztől a világ teremtményeit. Meg akarja mutatni a világnak, hogy a legendás özönvíz nem mese volt, hanem az emberi történelem része – mondta Mike Zovath, a bárka projektmenedzsere. Számos kétség van: Megépíthette-e Noé ekkorára a bárkát, beférte-e valamennyi állat a bárkába? Ezek azok a kérdések, amelyekre az egész országban kíváncsiak az emberek – tette hozzá.

A bárka a Találkozás a Bárkával elnevezésű, 155 millió dolláros (29 milliárd forint) összköltségű, vallási témájú park központi látványossága lesz. A parkban más bibliai jelképek, így a Bábel tornya és a világfalu is láthatók lesznek. A park első nagy nyilvános attrakciója a vitatott Teremtés Múzeuma volt. 2007-ben nyílt meg, és bibliai történeket mutatott be történelmi tényekként, sőt amellett fogalt állást, hogy a Földet 6000 évvel ezelőtt teremtették. „A bárkát más megközelítésből építjük, mint a múzeumot” – mondta Zovath. „Ez nem a teremtés-evolúcióról szól, hanem a Biblia tekintélyéről, kezdve a Teremtés Könyvében szereplő bárkával.”

A bárkaépítők főhadiszállásán, Hebronban művészek és formatervezők kis csapata dolgozik a park külső formáján, de amikor a program jövőre elkezdődik, már százak munkálkodnak az építésen, közöttük Indiana szövetségi állambeli anabaptista ámisok, akik összeszerelik az óriás bárkát. Zovath elmondta: a bárka régi stílusú lesz, szögek helyett facsapokkal készül, és tele lesz állatokkal, amelyek közül néhány élő, néhány pedig robot lesz, mint a Teremtés Múzeuma dinoszauruszai. Azt nem tudta megmondani, hány élő állat lesz a hajóban a látogatási időben, de a többségük kitömött vagy animatronikus lesz.

A szervezet becslése szerint Noé bárkáján 2000-4000 állat lehetett. Világszerte létezik néhány másolat Noé bárkájáról, de Zovath szerint az övék kívül-belül megegyezik majd az eredetivel. „Ha végigmegy valaki a hajón, és látja, hogy milyen nagy is volt valójában, mennyi ketrec volt benne, mennyi helye volt az élelemnek és a víznek … reményeink szerint az emberek elfogadhatónak találják, hogy hihető a történet” – mondta Zovath.

Noé bárkájának másolatai világszerte láthatók, például Hongkongban. Egy holland férfi most építi Noé bárkáját, amellyel a 2012-es londoni olimpiára szeretne hajózni. Egy frostburgi (Maryland) templomban acélvázas Noé bárkája látható.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.