Már csak a tiszabői polgármester van előzetesben

A bíróság újabb három ember előzetes letartóztatását szüntette meg a Tiszabőn szociálpolitikai támogatással épült lakásokkal összefüggő csalássorozat gyanúsítottjai közül, így már csak a település polgármestere ellen van érvényben ez a kényszerintézkedés – közölte a Szolnok megyei főügyészség sajtószóvivője szerdán.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/802886" target="_blank"><strong>• Tiszabőn nincs remény a hitelállomány kifizetésére</strong></a>

MNO
2011. 08. 17. 15:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Balázsné Busku Terézia tájékoztatása szerint a három gyanúsított ellen enyhébb kényszerintézkedésként a bíróság lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el. Farkas Barnabás független polgármester ügyében nem történt változás, ő július 22. óta van és marad is előzetes letartóztatásban. Esetében még folyik a bizonyítékok gyűjtése, illetve fennáll annak a veszélye, hogy újabb bűncselekményeket követ el, valamint tanúkat félemlít meg – tette hozzá a sajtószóvivő.

A rendőrség legutóbbi, júliusi közlése alapján a Tisza-menti faluban kirobbant „szocpolos” bűnügyben a polgármesterrel együtt tizenhárman – köztük önkormányzati képviselők – voltak előzetes letartóztatásban. Elsősorban azok, akik a legnagyobb anyagi haszonélvezői voltak a körülbelül 400 millió forintos kárt okozó csalássorozatnak.

Eddig a 2005 és 2009 közötti időszakot átvizsgálva kétszáz bűnesetet derítettek fel a nyomozók. Ezek lényege, hogy a gyanúsítottak fiktív ingatlan-adásvételi szerződések megkötése után igényeltek különböző összegű, több millió forintos szociálpolitikai támogatásokat. Az ingatlanokat megvásárló vevők az esetek nagy részében nem akartak a támogatással megvásárolt lakóházakba költözni, és nem is rendelkeztek a támogatás folyósításához szükséges 30 százalékos önerővel, a bűncselekményekkel az állami támogatás jogtalan megszerzése volt a céljuk.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivataltól származó információ szerint a gyanúsítottak szabadlábra kerülésével ismét határozatképessé vált a település képviselő-testülete; várhatóan augusztus 23-án ülést tart, és tárgyal az önkormányzatnál folyó adósságrendezési eljárás teendőiről is.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.