Már két helyen ömlik az olaj a tengerbe

Újabb helyen sérült meg a Shell egyik fúrótornyának vezetéke az Északi-tengeren, így már két helyen ömlik olaj a tengerbe Skócia mellett.

MNO
2011. 08. 16. 10:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Gannet Alpha fúrótorony 180 kilométerre található a skóciai Aberdeen városától. A szivárgást már a múlt héten fedezték fel, és azóta a Shell tájékoztatása szerint 216 tonna, 1300 hordó olaj ömlött a tengerbe.

Az energia- és klímaügyi minisztérium hétfői álláspontja szerint bár a tavaly a Mexikói-öbölben történt olajkatasztrófához képest ez az eset kevésbé súlyos, brit viszonylatban igen jelentős szivárgásról van szó. Nem valószínű, hogy az olaj eléri a partokat, hanem várhatóan szétoszlik a tengerben. A Mexikói-öbölbe tavaly becslések szerint 3,2-4,9 millió hordó olaj ömlött.

Skóciánál a jelenlegi szivárgás eredményeként tíz éve nem került akkora mennyiségű olaj az Északi-tengerbe, mint most. Legutóbb 2000-ben volt komoly szivárgás, akkor 524 tonna olaj ömlött a tengerbe.

A Shell közölte: jelenleg a második szivárgás pontos helyének meghatározásán dolgoznak. Glen Cayley, a Shell európai technikai igazgatója elmondta: „Nagyon összetett tengeralatti infrastruktúránk van”, és a második hely, ahol a vezeték megsérült, egy nehezen megközelíthető részen van. Mint kifejtette, a búvárcsapatoknak még időre van szükségük a szivárgás helyének megtalálásához.

A The Royal Society for the Protection of Birds (RSPB) Scotland környezetvédelmi szervezet igazgatója, Stuart Housden kijelentette: minden érintett felet tájékoztatni kell, hogy hatékonyan lehessen megoldani a problémát. „A kommunikáció és az információk megosztása kulcsfontosságú” – tette hozzá.

A szervezet felajánlotta segítségét, hogy megvizsgálják, milyen kockázatot jelent a szivárgás a madarakra. „Bármekkora mennyiségű olajról is van szó, ha rossz helyen, rossz időben kerül a tengerbe, az katasztrofális hatással lehet az élővilágra” – fogalmazott Stuart Housden. Korábban a Greenpeace arra panaszkodott, hogy a Shell nem tájékoztatja őket az ügyben, állításuk szerint a szivárgás tényét is csak napokkal később közölte a vállalat.

A Gannet-olajmezőről idén január és április között naponta 13 500 hordó olajt termeltek ki. Az olajmező az amerikai Exxon leányvállalatának, az Essónak a tulajdonában van, de a kitermelést a Shell végzi.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.