Másfél százalékkal emelkedett a bruttó hazai össztermék

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorsjelentése alapján a hazai GDP 1,5 százalékkal nőtt az első negyedévben. A mezőgazdasági termelői árak szintje 35,3 százalékkal magasabb volt a tavalyinál.

MNO
2011. 08. 16. 7:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A KSH és az Ecostat gyorsbecslése alapján Magyarország bruttó hazai terméke 2011. második negyedévében 1,5 százalékkal nőtt (a naptárhatás kiszűrésével és kiszűrése nélkül egyaránt) az előző év azonos időszakához viszonyítva. A gazdaság teljesítménye az év első felében 2,0 százalékkal, a naptárhatás kiszűrésével 1,9 százalékkal bővült. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint az előző negyedévhez viszonyítva stagnált a bruttó hazai termék.

A gazdáknak jól megy

Az agrártermékek termelőiárszintje 2011 júniusában 35,3 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál. Ezen belül a növényi termékek árszínvonala 46,7, az élő állatoké és állati termékeké 15,0 százalékkal emelkedett. 2011. január–júniusban az előző év azonos időszakához mérten az agrártermékek termelőiárszintje 41,4, a növényi termékek ára 56,6, az élő állatoké és állati termékeké 15,6 százalékkal nőtt, a mezőgazdasági termelés ráfordítási árai pedig 15,5 százalékkal voltak magasabbak.

(MNO)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.